Cât de mult ai încredere în smartphone-ul tău?
La fel ca mulți oameni, probabil că vă purtați telefonul mobil în buzunar în orice moment. Poate chiar v-ați îndrăgit de dispozitivul dvs., căruia îi încredințați toate cele mai intime secrete și fotografii.
Totuși, smartphone-urile Android sunt departe de a fi de încredere, potrivit unui studiu recent.
Studiul – care a fost realizat de echipe de la Universitatea Edinburgh din Scoția și Trinity College Dublin din Irlanda – a descoperit o serie de probleme de confidențialitate legate de utilizarea smartphone-urilor alimentate cu Android de către mărci importante.
Profesorul Doug Leith de la Trinity College Dublin, împreună cu Dr. Paul Patras și Haoyu Liu de la Universitatea din Edinburgh, au examinat datele trimise de șase variante ale sistemului de operare Android dezvoltat de Samsung, Xiaomi, Huawei, Realme, LineageOS și e / OS.
Ceea ce au descoperit este că „chiar și atunci când este configurat minim și telefonul este inactiv, aceste variante de Android personalizate de către furnizor transmit cantități substanțiale de informații dezvoltatorului de sistem de operare și, de asemenea, unor terțe părți (Google, Microsoft, LinkedIn, Facebook etc.) care au pre- aplicații de sistem instalate „.
Printre datele colectate, cercetătorii au remarcat sistemele permanente de identificare ale smartphone-urilor, istoricul utilizării aplicațiilor și datele de telemetrie.
Cu excepția e / OS, toți producătorii de telefoane examinate colectează o listă cu toate aplicațiile instalate pe un telefon, subliniază studiul.
Aceasta este o informație potențial sensibilă, deoarece poate dezvălui interesele utilizatorilor, cum ar fi cea mai recentă aplicație de întâlnire folosită și așa mai departe.
Potrivit autorilor cercetării, nu există nicio opțiune de la această recoltare de date.
„Cred că am ratat complet colectarea masivă și continuă de date de pe telefoanele noastre, pentru care nu există opțiune de renunțare”, a spus Leith, care este, de asemenea, președinte de sisteme informatice la Școala de informatică și statistică Trinity.
Potrivit cercetărilor, telefonul Xiaomi trimite detalii „tuturor ecranelor aplicației vizualizate de un utilizator către Xiaomi, inclusiv când și cât este utilizată fiecare aplicație”.
Studiul arată că calendarul și durata apelurilor telefonice reprezintă o mare parte a datelor expuse.
Pe telefonul Huawei, este tastatura Swiftkey care împărtășește detaliile despre utilizarea aplicațiilor în timp cu Microsoft.
„Efectul este asemănător cu utilizarea cookie-urilor pentru a urmări activitatea oamenilor pe măsură ce se deplasează între pagini web”, potrivit Dr. Paul Patras, profesor asociat la Școala de Informatică de la Universitatea din Edinburgh.