Un bărbat și o femeie, condamnați la câte 20 și, respectiv, 17 ani de închisoare pentru că au lăsat mai mulți oameni fără apartament

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a condamnat un bărbat și o femeie pentru aplicarea unei scheme de deposedare de apartamente a persoanelor socialmente vulnerabile din Chișinău. Cei doi, ambii cu studii superioare, căsătoriți, cu vârsta de 56 de ani, au fost condamnați la 20 și, respectiv, 17 ani închisoare. Sentința s-a pronunțat în lipsa inculpaților, aceștia fiind dați în urmărire, transmite IPN.

Dosarul a fost administrat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Potrivit unui comunicat de presă, femeia este medic de specialitate, iar bărbatul pretindea în comunicarea cu victimele că ar fi asistent social. În perioada anilor 2006-2012, cei doi au identificat cinci persoane cu deficiențe psihologice sau dependențe de alcool și cu un mod de viață retras. Inculpații foloseau diferite motive inventate pentru ca să-i convingă să le perfecteze procuri de reprezentare –pentru  îngrijirea sau administrarea apartamentului, restabilirea actelor de proprietate – după care intrau în mod fraudulos în posesia imobilelor. Unul dintre apartamente a fost evaluat cadastral la aproape jumătate de milion de lei în perioada respectivă. În unul dintre cazuri, inculpatul a obținut prin testament dreptul de proprietate asupra apartamentului uneia din victime, născută în 1938, care a decedat după șapte zile de la perfectarea documentului.

Dosarul a fost trimis în judecată în 2014, însă din cauza schimbărilor repetate a completelor de judecată, examinarea a durat în timp. Inculpații s-au aflat în arest în 2013-2014, iar la expirarea termenului maxim de arest prevăzut de legislație au fost eliberați, în prezent eschivându-se de la organul de urmărire penală.

Alți doi inși care au fi acționat în complicitate cu condamnații au fost achitați de instanța de judecată, iar procurorii au anunțat că vor contesta decizia. Sentința este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău.

Recuperarea prejudiciului suferit de victime se decide în acțiuni civile separate în instanța de judecată. „Deocamdată, a fost dispusă achitarea pagubei de aproape 250 000 de lei succesorilor uneia din părțile vătămate, inclusiv prejudicii morale, precum și prejudicii morale față de un alt succesor al altei părți vătămate. De asemenea, au fost aplicate sechestre pe proprietățile inculpaților”, precizează sursa citată.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata