Un deputat PSRM crede că reprezentanții guvernării trebuie să răspundă în fața legii pentru modul în care administrează criza energetică: Își bat joc de cetățeni
Contractul de achiziție a energiei electrice de la Cuciurgan în schimbul volumelor de gaz de la Gazprom și contractele de achiziție a electricității la preț de piață vor fi parte a unui dosar penal. Opinia aparține deputatului socialist Vasile Bolea potrivit căruia, criza energiei electrice a fost creată artificial, iar guvernarea trebuia din start să identifice un consens cu Tiraspolul și să cumpere energie de la MGRES. De cealaltă parte, reprezentanții puterii insistă că acordul cu pretinsele autorități transnistrene este unul avantajos și asigură țara cu energie electrică la preț redus, notează IPN.
Potrivit reprezentanților opoziției, contractul de achiziție a energiei electrice semnat cu MGRES este unul avantajos, însă decizia de a ceda transnistrenilor întregul volum de gaz livrat de Gazprom trezește dubii. Socialistul Vasile Bolea consideră că reprezentanții puterii trebuie să răspundă în fața legii pentru modul în care administrează criza energetică.
„Acest contract și contractele de achiziție a energiei de pe piață la un preț de 400 de dolari pentru un MW sunt documente care trebuie cusute la dosarul penal care în viitor, fie și peste 10 ani, va fi deschis pe numele factorilor de decizie care în așa mod își bat joc de cetățenii Republicii Moldova. Care a fost necesitatea ținerii cetățenilor într-un stres continuu, pentru că nu știau dacă vor avea energie, pe care tot cetățeanul o plătește? Statul are menirea doar de a găsi sursa. La noi întâi s-au stricat relațiile cu Tiraspolul, apoi am început să căutăm energie pe piața europeană și să vedem de unde bate vântul. Apoi am avut creșteri exorbitante de tarif, ca într-un final să se ajungă la concluzia că separat ambele maluri ale Nistrului nu pot să supraviețuiască”, a spus deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea, în cadrul unei emisiuni de la TV8.
În același timp, expertul în domeniul energetic, Victor Parlicov, spune că autoritățile constituționale de la Chișinău au cedat prea mult în fața Tiraspolului, oferind malului stâng al Nistrului tot volumul de gaz livrat de Gazprom.
„Volumul de 5,7 milioane de metri cubi pe zi reprezintă 176 milioane de metri cubi pe lună, minus ceea ce s-a consumat în primele zile pe malul drept, înseamnă 170 de milioane de metri cubi transferați malului stâng. În schimb, malul stâng se obligă să livreze 200 mii MW/h. Pentru a produce această energie ei au nevoie de 60 de milioane de metri cubi de gaz. Lor de rămân 100 de milioane de metri cubi pentru consum. Asta înseamnă că ei nu se vor stresa să economisească”, a spus Victor Parlicov.
De cealaltă parte, reprezentanții puterii spun că prin semnarea contractului cu MGRES, Guvernul a identificat soluția cea mai bună care oferă Republicii Moldova predictibilitate privind livrările de energie electrică și preț avantajos.
„În urma acestor negocieri avem un contract care ne permite să asigurăm cetățenii cu energie până în martie 2023, în niște condiții care sunt clare. Va fi un preț mai bun decât cel de pe piață. Nu știu de ce s-a considerat că Chișinăul a făcut o cedare în fața regiunii transnistrene și că sponsorizează acest regim. Temerea mare era că vom ieși greu din iarnă, acum când Guvernul asigură țara cu energie, deja s-a pornit pe latura politică. Aceste lucruri nu trebuie amestecate”, a spus deputatul PAS, Virgiliu Pîslariuc.
Sâmbătă, Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. De asemenea, a fost convenită extinderea contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023. Astfel, Chișinăul cumpără în luna decembrie de la Centrala de la Cuciurgan 204 mii MW la un preț de 73 de dolari. În schimb, Moldovagaz oferă părții stângi a Nistrului toate cele 5,7 milioane m3 de gaz pe zi livrate de Gazprom.