VIDEO/ 40 de cazuri de tuberculoză, înregistrate în 2024, în raionul Căușeni

Republica Moldova se află printre cele 40 de țări cu o povară înaltă a tuberculozei multidrog-rezistente. Doar pe parcursul anului 2024, în raionul Căușeni au fost înregistrate 40 de cazuri de tuberculoză. Pacienții care se adresează tardiv la medic manifestă o rezistență la medicamente, iar tratamentul, de cele mai multe ori, poate fi îndelungat.

„M-am adresat la medic. Când am venit aici, m-am controlat și m-au trimis la Chișinău. La Chișinău deja m-au întrebat dacă vreau să fiu internată în spital și am refuzat. O lună am primit tratament aici și o dată la trei luni mă duceam la Chișinău, treceam comisia. Asta este de la răceală, deoarece lucram și pe ploaie, și pe ninsoare. Câteodată umblam și cu picioarele goale.”

Pentru această femeie din raionul Căușeni, diagnosticul de tuberculoză a venit cu speranță. Ea spune că tratamentul este unul dur.

„Febră nu am avut deloc, dar am simțit că gâtul a început să mă taie, pieptul și mă dădea mereu în călduri, dar febră nu am avut. Consumam câte 12 pastile. Este scumpă sănătatea. Pastilele sunt pastile, trebuie să le bei.”

Acum este mult mai bine și a revenit deja la viața normală.

„În curând voi ieși la lucru. Mă simt foarte bine. Trebuie să ies la lucru, să lucrez.”

Medicul ftiziopneumolog Inga Ungureanu afirmă că, în ultimii ani, tot mai mulți pacienți diagnosticați cu tuberculoză dau rezistență la medicamente.

„S-a depistat că pacienta are o formă de turberculoză drog-rezistentă care necesită o abordare mai specială și un tratament de lungă durată. Pacienta este responsabilă, vine regulat. Paralel primește tratament și fiul dumneaei. Pacienta a beneficiat de un telefon mobil unde ia fost instalată o aplicație și noi suntem siguri în faptul că pacienta primește tratamentul regulat, supravegheat. Ea este supravegheată video. În ce constă acest tip de tratament? Constă în faptul că pacienta este scutită de a merge zilnic la medicul de familie și a lua doza de tratament necesar. Plus la toate, pacienta, zilnic, ne face un video. Noi avem o bază de date unde noi putem să privim, zilnic să monitorizăm că pacienta într-adevăr primește pastilele.”

Întrebați ce știu despre tuberculoză, locuitorii raionului Căușeni afirmă că primul semn este tusa.

„Tușește, varsă, scuipă sânge uneori. Eu așa am auzit, dar nu știu. Nu am bolit niciodată.”

„Eu am avut un prieten. Pe plămâni se ducea tot și avea pete pe plămâni, și s-a lecuit. Tratament primea.”

„Simptomele de febră, de tusă. Se depistează greu. Trebuie să te duci să treci roentgenul anual și îi tot cred că.”

„Știu persoane care aveau și am stat, și nu m-am molipsit.”

Potrivit medicilor, principalele simptome ale tuberculozei sunt tusea care persistă mai mult de trei săptămâni, febra, respirația dificilă, oboseala, lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata