VIDEO/ Ce profesii aleg moldovenii. Mulți au ajuns să lucreze în domeniu diferit față de cel în care au studiat
Mii de tineri se înscriu, an de an, în instituțiile de învățământ din țară, pentru a studia o profesie, dar puțini dintre ei ajung să lucreze în domeniul ales. Pentru a afla câți cetățeni de-ai noștri au ales să profeseze domeniul studiat, echipa de filmare a postului TV Nord a decis să abordeze mai mulți oameni în stradă. Din întâmplare sau nu, mulți au ajuns să lucreze în domeniu diferit față de cel în care au studiat.
„Nu. M-am regăsit într-un alt domeniu. Eu lucrez la Media Group.”
„Am studiat contabilitatea. Lucrez în străinătate ca tâmplar, montăm mobilă, lucrăm cu expoziții. Planific în viitor să continui studiile în străinătate și să lucrez în domeniu.”
„Aproape am terminat studiile în logistică. Acum, am o funcție care include multe roluri: electrician, organizare, management.”
„Am studiat electromecanică. Nu mai vreau să lucrez în domeniu. Lucrez ca bucătar la Star Kebab. Deocamdată lucrez aici, dar plănuiesc să plec în străinătate. Acolo sunt mai multe oportunități și bani.”
„Am studii superioare în pedagogie. Nu trebuie niciodată să regreți specialitatea aleasă, pentru că ea oferă întotdeauna atât oportunități bune, cât și abilități de orientare în viață. Din păcate, nu lucrez în domeniu. Aș fi putut să lucrez în domeniu, dar am ales o altă profesie.”
Alții însă au continuat să profeseze conform studiilor absolvite.
„Am absolvit Institutul tehnologic de industrie uşoară din Kiev. Am lucrat după specialitate, în sfera serviciilor casnice.”
„Eu învăț la Colegiul de Medicină din Bălți și abia este ultimul an. Eu lucrez dădacă. Deocamdată, vreau să termin colegiul și o să lucrez după profesie.”
„Sunt electrician. Lucrez în acest domeniu de treizeci de ani.”
„Am studiat coregrafie populară. În principiu, și lucrez în acest domeniu. De la opt ani știam deja că voi deveni coregraf.”
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, de la începutul anului 2024, în câmpul muncii au fost plasate pestte 9.000 de persoane în căutarea unui loc de muncă. Conform activităților economice, persoanele s-au angajat în domenii precum: agricultură, industrie, construcții, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, administraţie publică, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială.