VIDEO/ Condiții de trai mai bune cu sprijinul Uniunii Europene. Oamenii din nordul țării sunt mulțumiți de proiectele implementate
Infrastructură îmbunătățită, condiții mai bune în spitalele și școlile din țară, dar și acces la o piață de desfacere care oferă posibilități de creștere economică sunt doar câteva schimbări care s-au produs în țara noastră, cu suportul Uniunii Europene. Oamenii din nordul Republicii Moldova, în a căror localități au fost implementate proiecte pe banii din UE, recunosc că au condiții îmbunătățite, transmite TV Nord.
„Foarte bune sunt proiectele, lumea este mulțumită de aceasta. – Ce schimbări s-au produs în localitatea dumneavoastră după ce au fost implementate proiecte Europene? La noi în sat foarte multe s-au făcut în Făleștii Noi, drumuri s-au făcut, stadionul, foarte multe s-au făcut, parcul acum ne fac.”
„Au făcut frumos, au făcut bine, o plăcere să mergi, aici era hop, deal, vale, este bine. Dacă ar fi susținerea normală și o să fie pentru lume, de ce nu, eu sunt cu Europa, copiii sunt în Europa, eu sunt pentru ca să avem aceste posibilități.”
„Va da Domnul și v-om ajunge și noi în Uniunea Europeană și vom trăi și noi ca în Europa că este slut la Prut, pensia este mizeră.”
„De ce să nu ne folosim și de proiectele Europene, pentru că nu se ajunge finanțarea locală, așa că avem apeductul, mulțumită este toată lumea.”
Schimbările care s-au produs datorită suportului UE sunt vizibile la nivel local – o recunosc atât oamenii, cât și autoritațile locale.
ALEXANDRU SEVERIN, primarul orașului Fălești: „În orașul Fălești au fost implementate 2 proiecte mari cu contribuția esențială a fondurilor Europene, unul este. Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Fălești și al doilea este proiectul pe care l-am finisat anul acesta, este un proiect transfrontalier. Avem niște bugete austere și datorită finanțării partenerilor Uniunii Europene, noi putem rezolva parțial problemele.”
VLADIMIR BEJENARI, primarul comunei Făleștii Noi: „Fântâna arteziană finanțată în cadrul Programului Națoinal Satul European și al doile-a proiect mai important, tot prin Programul Național Satul European Expres au fost montate 2 terenuri de joacă în localitățile noastre. Consider că puține localități din țară își permit acum să-și dezvolte localitatea din bugetul local, de aceea și noi optăm și mizăm pe această susținere.”
România este un exemplu vizibil unde impactul pozitiv al sprijinului UE este resimțit nu doar verbal, dar și în cifre. Țara vecină a devenit membră a UE în 2007. Atunci, puterea de cumpărare a românilor constituia 44% din media Uniunii Europene, iar în anul 2022, ponderea puterii de cumpărare a crescut până la 76%.