VIDEO/ Fructul exotic – ziziphus, cultivat în satul Zaim din raionul Căușeni

Sfârşitul de toamnă aduce pe tarabele pieţelor nu doar fructe locale de sezon, dar şi produse exotice. Printre acestea se numără ziziphusul sau curmalul chinezesc. Fructele, care au proprietăţi medicinale, sunt bogate în vitamina C, cupru, fier şi iod cresc, de aproximativ 50 de ani, în curtea unei familii din satul Zaim din raionul Căușeni. Membrii acesteia spun că o astfel de livadă a apărut la ei în sat când încă în Moldova nu se cunoștea de acest fruct, transmite Studio-L

NATALIA DENISENCO, proprietarul livezii de Ziziphus: „Acestea sunt copacii de Ziziphus. Lor li se mai spune Jujube. Un copac de fructe foarte bun. Nu le place la toți. Le consumăm simplu sau chiar le marinăm, adică la mese de sărbătoare le asortăm ca măslinul.”

Aceasta este bogăția naturală moștenită de la părinții Nataliei Denisenco din satul Zaim, raionul Căușeni. Femeia afirmă că acest fruct crește în grădina părinților, de când se știe și că rodește an de an.

NATALIA DENISENCO, proprietarul livezii de Ziziphus: „Copacul este bătrân, încă de la sora mamei. Mai demult, în sat a fost livadă adusă, de prin 1975 – pomii, din China. Așa am înțeles din spusele părinților. De la copacul bătrân am mai făcut niște puieți. Сând pot, mă strădui să le realizez. Beneficii pentru care le consumă – tensiunea să o regleze, mai multe. Adică el este foarte bun, începând chiar și de la frunze, de la rădăcină și de la tot.”

La momentul de față, în gospodăria familiei Denisenco cresc șase copaci de ziziphus. Potrivit gospodarilor, dintr-un singur copac poți recolta până la 30 de lăzi de fructe.

NATALIA DENISENCO, proprietarul livezii de Ziziphus: „Copacul nu este pretențios și face destule. Deja după ploaie, dacă sunt ploi, ele devin mai mășcate. Dacă nu prea – mai mărunte. M-am gândit ceva pe deal, niște pământ, dar ele se altoiesc și altoirea se prinde foarte greu. Chiar anul acesta am altoit și foarte puțini s-au prins. Pot să zic că niciunul.”

Femeia speră că, în următorii ani, va reuși să altoiască mai mulți pomi și să își planteze o livadă.

În prezent, la Institutul de Cercetări pentru Pomicultură sunt 45 de soiuri de ziziphus. În Moldova, acest fruct a fost cultivat în anul 1975. Ţara de patrie a acestui fruct este China. Acolo ziziphusul se întinde pe o suprafaţă de peste un milion de hectare. În piețele din Căușeni, un kilogram de ziziphus variază între 40 și 50 de lei.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata