VIDEO/ „Hai la piersici” – unul dintre cele mai aromate și delicioase festivaluri din Republica Moldova
„Hai la piersici” – unul dintre cele mai aromate și delicioase festivaluri din Republica Moldova. Evenimentul care s-a desfășurat în satul Tudora din raionul Ștefan Vodă a reunit sute de vizitatori și aproximativ 13 meșteri populari. Aceștia și-au prezentat lucrările pe care le realizează manual croșetând, împletind, brodând sau producând la strung tot felul de articole din lemn. Toate au pe ele imprimeul național și reprezintă simbolistica țării noastre.
„Iată, brățări, cercuri, coliere, încă coliere. Am și genți, am coliere acolo tot, cerceluși. – Le faceți cu mânuța dumneavoastră? – Da, eu le fac singură cu mânuța mea. – De unde așa pasiune? – Diferite tehnici. Așa, internetul. Din internet m-am învățat. – De mult timp vă ocupați? – De vreo 10 ani.”
„Suntem producători de haine, de port tradițional, adică și cu haine mai moderne cu caractere tradiționale. Deci, susținem tradiția și tot ce-i frumos, ce ne caracterizează ca neam, ca popor.”
„Suntem chiar din satul Răscăieții Vechi, Ștefan Vodă. Producem așa lucrări ca mangale, scaune, suporturi pentru lumânări, pentru sticle cu vin, spumoase. Pentru grătar avem aici toate suporturile acestea.”
„Tulpină de nuc. Adică, se primește din tulpină spre ramificare. Adică, se vede că el se duce în două ramuri. Se lucrează în verde. După asta se pune la uscat și după care, iarăși, îl punem la strung și îl finisăm deja. Calfele merg dintr-o bucată de lemn, tulpină. Este de-a întregul aici. După care se face gaura, se lipește fundul și facem mânerul aparte și, iarăși, se lipește.”
La festivalul „Hai la piersici’ din acest an au fost servite și bucate tradiționale.
„Avem o masă plină cu băuturi, cu băuturi răcoritoare, bere. Sălățică la frigărui și numai bine de înainte acum.”
Totodată, au fost organizate mai multe activități de recreere.
„Eu sunt membră a Fondului pentru Tineri din Ștefan Vodă și am venit aici mai mult pentru a crea diferite activităși de distracții pentru copii. Am desenat copii pe față, adică am făcut face painting. De asemenea, am vândut limonadă, mohito sau limonadă cu gust de mango. Pe lângă aceasta, am creat și un spațiu pentru copii în care ei au putut să deseneze pe peliculă cu goașul. De asemenea, pe tapetă, pe jos.”
Vizitatorii au menționat că asemenea festivaluri sunt binevenite, în special în zonele rurale.
„Am venit din Odesa. Suntem născuți aici, trăim în Odesa 30 de ani. Am venit că ne-au chemat și am venit cu mare bucurie și suntem pe loc. Bucuros, frumos și cald. Uitați-vă, cum oamenii se comportă. Noi nu am putut să nu venim. Dispora este pe loc.”
„- Îi minunat. Este bine – Dar dumneavoatră de unde sunteți? – Noi de la Ștefan Vodă am venit. Am venit să mai vedem tradițiile moldovenești. Să mai vedem oamenii. Cu prietenii să ne întâlnim, asta-i.”
„Excelent! Este foarte frumos, fantastic, organizat la nivel cum se cuvine. Este foarte bine venit așa festival, fiindcă oamenii oamenii de la țară au foarte puțină posivbilitate de a participa la un festival, la un concert, la un teatru. Se duc undeva, unde este cultură, să zicem așa. Eu sunt foarte mulțumită sufletește și în ziua aceasta am o revelație deosebită.”
Și în acest an fetivalul a avut o mascotă.
„- Nu-s voluntar, dar am avut așa o dorință să bucur lumea. – Oamenii cum reacționează? – Foarte pozitiv, zâmbesc și asta mă bucură nespus de mult.”
Festivalul „Hai la piersici” are drept scop promovarea produselor alimentare și preparatelor tradiționale, în special celor locale cu gust autentic, care pot obține o valoare adăugată prin desemnare ca Denumire de Origine Protejată, Indicație Geografică Protejată sau Specialitate Tradițională Garantată.