VIDEO/ La biserica din satul Flămînzeni, raionul Sîngerei, chipurile sfinților de pe pereți prind viață

La biserica din satul Flămînzeni, raionul Sîngerei, chipurile sfinților de pe pereți prind viață. Proiectul artistic a început acum un an și urmează să fie finalizat în primăvara anului viitor. Potrivit responsabililor, lucrările sunt realizate în stilul neobizantin, transmite TV Nord

VADIM SCUTARU, pictor bisericesc: „Pictura în biserică este o podoabă cu care se împodobește biserica, este realizat în stil neobizantin. Avem și multe scene luate din viața Mântuitorului, care reprezintă viața și activitatea lui în timp. Iată în spate avem scena cu Nunta din Cana Galileei, prima minune a Mântuitorului care a transformat apa în vin.”

Pictorii bisericești spun că toate picturile sunt inspirate din cartea Erminia, unde sunt descrise toate etapele lucrărilor.

ALEXANDRU SCUTARU, pictor bisericesc: „În primul rând e pentru înfrumusețare, dar orice decor în pictura bizantină are și o simbolistică până la urmă. Spre exemplu aici e o cruce și niște ornamente pentru înfrumusețare. Avem un etalon după care ne conducem, adică un stâlp care…, este o carte Erminia și adică în ea e descris, practic orice etapă. Ce culori, un sfânt, un veșmânt, chipul. Noi pictăm în stilul neobizantin.”

La rândul său, preotul bisericii, Iuvenalie Coada, spune că după finalizarea proiectului urmează să fie reabilitat și iconostasul.

IUVENALIE COADA, preotul la biserica din satul Flămînzeni, raionul Sîngerei: „Cu ajutorul lui Dumnezeu, un an în urmă, am început, tot la inițiativa creștinilor din această localitate să și pictăm biserica, în totalitate. Suntem cam la finalul lucrărilor de pictură din această biserică și deja ne gândim că până în primăvară vom scoate în capăt această frumoasă și importantă lucrare din biserica noastră. Mai pe viitor ne gândim să mai restaurăm și iconostasul care are o vârstă de o sută și ceva de ani.”

Satul Flămînzeni a fost menționat documentar în anul 1508, iar în 1907 a început zidirea bisericii din piatră, cu hramul Sfântul Nicolae.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata