VIDEO/ Mircea Geoană: „Republica Moldova este un partener apropiat al NATO”

Republica Moldova este un partener apropiat al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Declarația a fost făcută de secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul țării noastre, Natalia Gavrilița, la Bruxelles.

„Republica Moldova este un partener apropiat al NATO și suntem pregătiți să continuăm să aprofundăm cooperarea noastră”, a spus Mircea Geoană.

De asemenea, Mircea Geoană a mulțumit Moldovei pentru generozitatea impresionantă demonstrată pe parcursul acestei crize, ajutând și găzduind refugiați ucraineni.

La rândul său, Natalia Gavrilița a declarat că această întrevedere este cea mai bună reiterare a sprijinului NATO pentru Moldova.

„Această întrevedere este o reiterare a sprijinului din partea Alianței într-o perioadă foarte complicată pentru noi toți după declanșarea războiului injust a Rusiei împotriva Ucrainei. Această asistență pe care o discutăm va influența în mod direct atingerea de către statul nostru a standardelor democratice și  implementarea reformelor în toate sectoarele naționale”, a menționat Natalia Gavrilița.

https://youtu.be/704nFf7r7Z4

Pe de altă parte însă, opoziția de la Chișinău consideră în continuare că Moldova nu trebuie să adere la NATO, ci să-și păstreze statutul de țară neutră. Mai exact, la puțin timp după întrevederea Geoană – Gavrilița, Ion Chicu a declarat, în cadrul unei emisiuni de la TVC21, că acest subiect este unul artificial.

„Republica Moldova nu trebuie să adere nici la un bloc militar, pentru că și situația în regiune este asta și structura etnică, să-i zicem așa, pentru că noi o să scindăm și în continuare societatea. Aceasta este o problemă mare pentru societate. Nu trebuie de mințit moldovenii că, dacă vrei să fii în securitate și să trăiești bine trebuie să fii în NATO. Acestea sunt doar niște date eronate și informații false”, a relatat Ion Chicu.

Anterior, șeful statului Maia Sandu s-a pronunțat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei, declarând, totodată, că, în contextul războiului din țara vecină, la Chișinău are loc o „discuție serioasă” despre oportunitatea de a renunța la neutralitatea înscrisă în Constituție și de a adera la „o alianță militară mai largă.”

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata