VIDEO/ O expoziție impresionantă de covoare a fost inaugurată la „Muzeul Ținutului” din orașul Edineț
O expoziție impresionantă de covoare a fost inaugurată la „Muzeul Ținutului” din orașul Edineț. Astfel, toți vizitatorii pot admira 18 covoare tradiționale, decorate cu inițiale și motive inspirate din natură. Potrivit angajaților muzeului, unele dintre ele datează încă din anii 1900, transmite TV Nord.
SILVIA SPIANU, muzeograf: „În incinta muzeului avem expoziția magia covorului vechi. Avem în expoziție, 18 covoare, cele mai vechi sunt din 1900. Avem din 1911, 1915, 1922, chiar și inițiale sunt pe ele. La fel, din 1932 și așa mai departe. Acesta este cel mai vechi.”
Expoziția „Magia Covorului Vechi” a adunat covoare realizate în diferite tehnici.
SILVIA SPIANU, muzeograf: „Vedem aici tehnica țesutului, tehnica alesului, țesute cu fir lung, țesute cu țopi, avem oceg și chiar pe pânză țesute, cusute în cruciuliță. Toate aceste elemente erau luate și din natură. Culorile, dacă la început erau folosite culori din natură, celelalte din 45 în coace erau deja culori chimice.”
Potrivit organizatorilor, scopul expoziției este transmiterea importanței acestui meșteșug tinerei generații.
STELA GANUȘCEAC, șefa secției Artă Populară, Muzeul Ținutului Edineț: „În trecut, în fiecare casă exista un război pentru țesut, datorită femeii, casa era mereu îmbrăcată, și se așternea totul pe jos. Chiar și acei saci în care se strângea pâinea de pe deal, tot erau țesuți de mâna femeii. Această tradiție este foarte important de transmis tinerei generații, pentru că ar fi bine ca tinerii să cunoască cu ce se ocupau în trecut buneii noștri și străbuneii.”
GALINA MOSORIC, directoarea Muzeului Ținutului Edineț: „Sunt niște covoare extraordinar de interesante, frumoase și toate sunt diferite. De la culorile vegetale până la culorile chimice de astăzi. Covoarele vechi sunt un patrimoniu cultural extraordinar de important pentru generația tânără. Scopul nostru este să transmitem generației tinere tot ceea ce a fost în trecut să facem astăzi și să păstrăm pentru viitor.”
Covorul moldovenesc este inclus în lista reprezentativă a patrimoniului cultural-imaterial al umanității UNESCO din 2016.