VIDEO/ Operațiune de amploare desfășurată de oamenii legii: 44 percheziții în dosarul unei organizații criminale cu activitate în Ucraina

În perioada 29-30 noiembrie 2022, ofițerii de investigație ai Direcției investigații criminalitate organizată a INI, cu suportul celor de la Direcția Analitică  a INI, în comun cu procurorii PCCOCS au desfășurat simultan percheziții în Moldova și Ucraina – 14 percheziții, la cinci figuranți în Cahul și Chișinău, care ar avea legături cu grupurile criminale din regiunea transnistreană și 30 percheziții în regiunea Odesa, la nouă persoane.

Potrivit informațiilor, perchezițiile au avut loc în cadrul unui dosar pornit în 2016, de Procuratura Generală pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, cu grupuri infracționale ale acesteia active în raioanele de Est ale Moldovei (regiunea transnistreană).

Cei cinci figuranți din Moldova ar avea legături cu aceste grupuri, precum și direct cu liderul acestora din Ucraina. Recent, oamenii legii le-au dat în vileag comunicarea membrilor acestui grup infracțional cu acest lider din statul vecin, cu vârsta de 56 de ani, care urmează să fie anunțat în căutare de autoritățile din Ucraina. Figuranții vizați de perchezițiile de aici au vârste cuprinse între 30 și 55 de ani, cărora procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) urmează să le atribuie statutul procesual-penal.

Acțiunile s-au desfășurat urmare a schimbului de informaţii prin intermediul EUROPOL cu autoritățile din Ucraina. Acestea au stabilit că un ucrainean de 56 de ani,  prin acord prealabil cu un grup de persoane, a creat o organizație criminală cu legături inter-regionale, care a activat pe teritoriul orașului Odessa și ar avea tangențe infracționale cu lumea interlopă din Moldova, din stânga Nistrului.

Potrivit informațiilor, bărbatul care urmează să fie anunțat în căutare de către autoritățile din Ucraina ar fi implicat în organizarea crimelor la comandă, estorcare de bani, vânzări de droguri, contrabandă cu arme și muniții, atacuri raider, torturi și răpiri de oameni din mediul de afaceri etc.

Ca urmare a perchezițiilor,  au fost ridicate mai multe corpuri delicte precum mărfuri, bonuri de creanță, timbre de pre-livrare, evidență contabilă, contracte de activități economice comune și autovehicule, precum și arme și muniții deținute ilegal. Urmărirea penală continuă, sub conducerea procurorilor PCCOCS, în vederea stabilirii tuturor aspectelor infracționale investigate.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata