VIDEO/ Patru instanțe judecătorești din Republica Moldova au desfășurat o serie de evenimente menite să familiarizeze tinerii cu procesul judiciar

Patru instanțe judecătorești din Republica Moldova au desfășurat o serie de evenimente menite să familiarizeze tinerii cu procesul judiciar, utilizând metode interactive și accesibile. Aceste activități au inclus o seară de film, concursuri de eseuri și desene, dar și o simulare a unei ședințe de judecată. Reprezentanții Judecătoriei model-pilot Strășeni au organizat o seară de film la care au participat peste 20 de tineri, transmite TV Nord

SANDU MIHAI, elev, Liceul Teoretic „Ion Inculeț” din s. Vorniceni: „Eu am văzut ceva nou, credeam că le știu pe toate, dar de fapt, văd că aici sunt niște lucruri pe care nu le pot deosebi sau chiar să-mi dau seama de dânsele. Mă simt foarte fericit ca sunt la acest eveniment.”

MARIA COSTOVICI, profesoară, Liceul Teoretic „Ion Inculeț” din s. Vorniceni: „Tinerii au posibilitatea să afle mai mult, chiar și din experiența de muncă a unui judecător, avocat. Totodată au posibilitatea să discute sau să se afle față în față cu un judecător, să adreseze întrebări.”

MIHAELA GROSU, judecătoare, Judecătoria model-pilot Strășeni: „Este un film ușor de înțeles, este și un pic comic, pentru asta l-am ales, ca să fie mai interesant și să ajungă la tineri mesajul pe care am vrut noi să-l transmitem.”

Tinerii din orașul Glodeni, pasionați de justiție, au simulat o ședință de judecată, cu ajutorul reprezentanților Judecătoriei model-pilot Drochia.

NICOLETA JITARI, elevă la Liceul Teoretic „Vasile Coroban” or. Glodeni: „Astăzi am fost în calitate de magistrat și am examinat o cauză penală – violența în familie. Mi-a plăcut foarte mult acest caz. Este important de a cunoaște cum să diminuăm numărul statistic de violențe în familie pentru că este foarte crescut la momentul dat.

VASILE NOGAI, președinte interimar, Judecătoria model-pilot Drochia: „Noi anual petrecem așa zile a ușilor deschise și eu cred că acest fapt este o bună educație a copiilor noștri și chiar a justițiabililor ca să cunoască lucrurile reale despre judecătorie. Prin conexiunea aceasta dintre instanța de judecată și justițiabili, suntem și noi mai prietenoși, mai deschiși.

Iar la Ialoveni, clădirea judecătoriei a prins culoare, după ce zeci de tineri care au pictat „Justiția”, în cadrul unui concurs de desene, și-au afișat lucrările chiar pe pereți, la intrarea în instanță.

CORINA ALBU, președinta interimară a Judecătoriei model-pilot Hîncești: „Vrem să aducem la inima tuturor că o instanță de judecată nu este un dușman al societății, dar este o instanță sau un organ care își dorește ca dreptatea într-adevăr să planeze la suprafață și să aibă încredere justițiabilii în ceea ce facem noi zi de zi.”

BIANCA BOLOGAN, participantă la concurs, Liceul Teoretic „Universul”, Chișinău: „Eu am desenat-o pe „Doamna Justiție” și pe lângă ea am desenat balanța, deoarece ea simbolizează echilibrul legii și am desenat și o sabie, deoarece ea apără persoanele.”

BOGDAN COTOVICI, participant la concurs, Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă”,  Ialoveni: „Eu foarte mult mă uit în cărțile cu coduri și am decis să desenez ceva asemănător.”

Judecătoria model-pilot Criuleni a organizat un concurs de eseuri, la care au participat elevii claselor a IX -a – XII-a, din 10 instituții de învățământ din raioanele Criuleni și Dubăsari. Fiecare dintre cei 44 de participanți s-a ales cu o diplomă și un cadou.

ȘTEFANIA STAN, elevă la Liceul Teoretic „Măgdăcești”: „Mi-a plăcut foarte mult tema eseului „Un judecător bun este…” și așa cum am și o pasiune aparte pentru drept, am decis să-mi expun toată pasiunea mea față de drept într-un eseu.”

CĂTĂLINA STAVINSCHI, elevă la Liceul Teoretic „Holercani”: „Subiectul mi-a atras atenția din prima. Mă pasionează de fapt domeniul dreptului și a fost prima oară când am întâlnit o asemenea posibilitate de a relata despre drept, despre acest subiect. Un pas foarte bun și foarte benefic pe care îl fac instanțele judecătorești din Moldova pentru tineri.”

CRISTINA STAVILA, specialistă în comunicare, Judecătoria model-pilot Criuleni: „Ne bucurăm să știm că tinerii au interes față de sistemul judiciar și sperăm că am reușit să dezvoltăm mai multă pasiune pentru tema justiției.”

Activitățile de informare și sensibilizare au fost organizate de reprezentanții judecătoriilor model-pilot în cadrul Proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, finanțat de USAID Moldova.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata