VIDEO/ Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au revenit în țară. Aceștia au fost menționați cu diplome de onoare
40 de pompieri moldoveni, detașați în Grecia pentru a putea ajuta la stingerea incendiilor de vegetație, au finalizat cu succes misiunea și au revenit acasă. În cadrul unei ceremonii festive, aceștia au fost menționați cu diplome de onoare din partea Ministerului Afacerilor Interne. În același timp, oficialii prezenți la eveniment au apreciat dedicația salvatorilor în misiune și au remarcat spiritul de echipă care a dus la finalizarea intervențiilor cu succes.
ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „Mecanismul de protecție civilă a Uniunii Europene este un mecanism care ne dă posibilitatea să demonstrăm că noi avem aceleași valori – valori de constituire a Uniunii Europene. Una dintre aceste valori este solidaritatea. Noi suntem solidari cu acei care au nevoie de ajutor.”
Pompierii recunosc că misiunea a fost plină de provocări, însă rezultatul a meritat tot efortul.
„Sunt mândru că am avut posibilitatea să particip la prima misiune a Republicii Moldova în calitate de plin al mecanismului de protecție civilă. A fost o provocare, pentru Republica Moldova, acest tip de misiune din cauza specificului incendiilor forestiere din Republica Elenă. Una dintre cele mai mari provocări pe care le-am avut în misiune au fost zonele muntoase, vântul puternic și temperaturile foarte înalte.”
Totodată, o parte importantă a misiunii a fost menținerea în siguranță a tuturor colegilor implicați în stingerea incendiilor.
„În calitate de conducător a fost pentru mine o mare provocare din motiv că a trebuit să colaborez atât cu toate echipele internaționale, cât și cu echipa noastră. Erau momente când incendiile devastatoare se propagau cu foarte mare repeziciune și trebuia să am grijă ca fiecare membru al nostru să fie în siguranță.”
În total, pe parcursul programului, echipa IGSU a intervenit pentru stingerea a opt incendii, fiind efectuate 19 misiuni de patrulare a zonelor cu risc de izbucnire a focarelor de ardere, fiind salvate trei vieți omenești.
„Consider că atât eu, cât și echipa mea am prins niște emoții care nu pot fi descrise în cuvinte. Când vedeam zeci de mii de hectare în flăcări, cât și casele de locuit, dar datorită pregătirii continue a salvatorilor și pompierilor din Republica Moldova am putut face față tuturor provocărilor și am salvat trei persoane. Am protejat peste 15 case, cât și fauna forestieră a Republicii Elene.”
În perioada 16 iulie – 15 august 2024, echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI (GFFFv-MD) a participat la misiunea de prepoziționare în cadrul Programului European de Prepoziționare a Echipelor de Stingere a Incendiilor de Pădure în Republica Elenă, regiunea NEA Makri.