Sărbătorirea Crăciunului pe 25 decembrie sau pe 7 ianuarie a devenit o dispută în societatea noastră. În timp ce unii moldoveni spun că adevăratul Crăciun este pe 25 decembrie în baza calendarului gregorian, sau altfel spus pe stil nou, alții afirmă că Nașterea Domnului este sărbătorită doar pe 7 ianuarie, pe stil vechi, după calendarul iulian, dar sunt și persoane care se bucură de dubla sărbătoare și le marchează pe ambele dăți, transmite TV Nord.
„Și 25 și 7 ianuarie. – Și ce vă doriți de Crăciun dumneavoastră? – Multă sănătate, fericire, liniște sufletească și realizări cât mai mari. Pace în lume să fie. Trebuie să fim darnici, să facem bine omului, cu sufletul curat și împăcat.”
„Ianuarie, pe 7 ianuarie, atunci este Crăciunul. Acum este Spiridon făcătorul de minuni. Sărbătorim, facem și pe nou și pe vechi.”
Pe stil vechi Crăciunul este sărbătorit de cei care urmează calendarul iulian, iar pe stil nou conform calendarului gregorian.
„Eu nu sărbătoresc. – De ce? – Pentru că nu sărbătoresc. – Nu credeți în minuni? – Nu, nu cred în minuni. Sunt doar niște ritualuri, născocite de oameni și atât.”
„Se poate pe ambele. – Și pe 25 și pe 7? – Și pe 25 și pe 7. – Ce înseamnă pentru dumneavoastră această sărbătoare? – O sărbătoare.”
„În ianuarie. – Ce simbolizează pentru dumneavoastră această sărbătoare? – Este o sărbătoare foarte mare, foarte mare, după Paști, aceasta este a doua sărbătoare cea mai mare în familia noastră.”
„Din părinți, din moștenirea părinților asta este. – Prin ce este frumoasă data de 7 ianuarie pentru dumneavoastră? – Așteptăm învierea Domnului și ne bucurăm, strângem familia, asta este. – Ce vă doriți anul acesta de Crăciun? – Sănătate, că-i mai scumpă decât toate, asta este important, sănătatea.”
Crăciunul este una din cele 12 Praznice Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe și reprezintă una dintre cele mai importante sărbători ale anului liturgic. Naşterea Domnului este a patra mare sărbătoare după Paşti, Rusalii şi Vinerea Mare, fiind sărbătoarea care reunește toţi membrii familiei.