VIDEO/ Satele Căplani, Crocmaz și Tudora din raionul Ștefan Vodă vor pune în funcțiune, în viitorul apropiat, un sistem centralizat de irigare în valoare de peste 10 milioane de euro

Satele Căplani, Crocmaz și Tudora din raionul Ștefan Vodă vor pune în funcțiune, în viitorul apropiat, un sistem centralizat de irigare în valoare de peste 10 milioane de euro. Asta după ce mai bine de 100 de fermieri din zonă s-au asociat și au contribuit cu peste 1.100 de lei la hectar, drept contribuție la proiect. După ce au reușit să identifice 50 la sută din suma proiectului, aceștia au înaintat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare documentul care prevede reabilitarea sistemului de irigare pe o distanță de aproximativ 60 de kilometri și reconstrucția stațiilor de pompare existente.  Agricultorii afirmă că vor astfel să reînvie tradiția de a iriga aproximativ 80 la sută din terenurile agricole din aceste localități, trnasmite Studio-L

„De la stație până la Nistru sunt în jur de 140 de metri, unde o să fie stația de unde o să se pompeze apa. Două țevi care o să undeva până la jumătate de râu.”

„Aici se vede traseul cel vechi, nefuncțional care a fost la stația de pompare. De aici se începe primul pas al proiectului pentru reabilitarea sistemului de irigare. El a funcționat până în anii 1993-1994, cam așa, a fost ultima irigare.”

Peste 100 de fermieri din satele Crocmaz, Tudora și Căplani au format o asociație a utilizatorilor de apă și au depus un proiect la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare pentru a spori reziliența sectorului agricol la schimbările climatice. Aceștia au câștigat un proiect în valoare de 10 milioane de euro, iar în anul 2025 urmează să fie construiți din temelie peste 60 de km de sistem centralizat de irigare.

„Mai devreme sau mai târziu asemenea proiect trebuie implementat, fiindcă seceta progresează și când am văzut că Ministerul Agriculturii face pași concreți în direcția asta, atunci ne-am convins și am văzut experții europeni, au venit unu, doi, trei, patru și atunci ne-am convins și am convins și agenții economici că se poate de făcut.”

Fermierii, care câțiva ani la rând au fost afectați de secetă, spun că proiectul este mai mult decât necesar. Ei afirmă că acum are loc procedura de desemnare a antreprenorului.

„La moment, apă nu-i și nu putem, dar cu proiectul acesta noi o să avem apă în iaz, o să avem apă și în partea cealaltă. O să fie un bun venit de 1.000 de procente.”

„Practic toate iazurile de acumulare au secat în anii aceștia. Noi din 2018 suntem într-o secetă totală. Eu cred că aceste patru localități – Palanca, Tudora, Caplani și Olănești, aceștia sunt satele cele mai afectate din Republica Moldova de secetă.”

Proiectul de construcție a celor peste 60 de km de sistem de irigare care va interconecta satele Crocmaz, Tudora și Căplani va avea posibilitatea să se extindă și spre localitățile Palanca și Olănești.

„Proiectul respectiv se ramifică, adică se duce cu hidrantul până la cotele membrilor asociației, unde sunt implicați și Căplani, și sunt terenuri de la Olănești, sunt terenuri de la Crocmaz, adică majoritatea- Crocmaz, Căplani, Olănești și Tudora.”

Fiecare dintre cei peste 100 de agricultori au contribuit la proiect cu sume semnificative, asta pentru că o condiție a proiectului era că beneficiarii trebuiau să aibă o contribuție proprie de 50 la sută din costul investiției.

„Nu se finanțează niciun proiect dacă nu este o conlucrare și nu este o asociere, pentru că să vă uitați aici, în ce ruine stau stațiile aici și acolo, unde o să fie bazinul de acumulare. Noi avem deja achitați peste două milioane de lei pentru proiect și înțelegeți că aici sunt niște costuri pe care mulți membri ai asociației, la etapa actuală, când aici este secetă, bântuie de mai mulți ani, îi cam greu, dar văzând autoritățile statului că totuși oamenii vor, eu cred că de aceea și au acordat, anume prioritar, pentru noi.”

„Agenții economici au contribuit, au contribuit consiliile raionale și primăriile satului Crocmaz, Tudora și Caplani. Noi am făcut o cotă de fiecare agent economic câte 1.100 de lei de fiecare hectar pe care să-l achităm pentru documentația tehnică. Asta și a fost contribuția, aceste două milioane și jumătate. O să mai fie contribuția când o să fie implementat proiectul, atunci o să fie altă contribuție la acest proiect, care îi condiția Băncii Mondiale.”

Alegerea unui sistem de irigare eficient în agricultură este esențial pentru succesul și durabilitatea activităților agricole. Acesta asigură livrarea apei la rădăcinile plantelor, adaptarea la anotimp și climă, precum și reducerea nevoii de apă prin utilizarea tehnicilor de agricultură bazate pe ecosistem.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata