VIDEO/ Sunt sau nu locuri de muncă în orașul Briceni? Ce opinie au locuitorii

Sunt sau nu locuri de muncă în orașul Briceni? Echipa de filmare a postului TV Nord a decis să abordeze mai mulți oameni în stradă, pentru a afla opinia acestora despre piața muncii din localitate. Unii au spus că în oraș nu prea există oferte de angajare. Alții menționează că locuri de muncă sunt, însă salariile oferite nu sunt pe măsură.

„Dacă ar fi de lucru, tineretul nu ar pleca, dar așa pleacă în masă, cei care au peste 30 de ani, e așa o lipsă cum s-ar zice de cadre tinere. Mai mult lucrează la o sucursală de gaz, la gospodăria locativ comunală și la deservirea electricității. Sunt trei organizații la care oamenii lucrează.”

„La spital, la grădiniță, magazinele, restaurantele, cafenelele, fiecare unde…. – Dar tinerii au pe unde se angaja sau nu prea? – Nu prea.”

„Locuri de muncă nu prea, ca să spun așa, la momentul de față și cu situația la tot ce este, dar ne descurcăm, ne străduim să facem față. Avem nevoie de cadre la Briceni medicale, avem nevoie, am rămas cam câțiva așa de vârstă.”

Unii spun că locuri de muncă în oraș există, doar că sunt prost plătite.

„Nu-s plătite, prețurile sunt ridicate, prețurile sunt ca în Europa, da salariile sunt mizerabile. La magazine, în piață cel mai ridicat punct. – Asta e salvarea da? – Asta e salvarea, da.”

„Locuri de muncă în Europa, da la noi omul muncește ca trei și primește ca jumătate de om, nu are nici de concediu, nici de impozite, nici de nimic. Mă gândesc să mă duc undeva, nu știu, oare în Rusia, oare în Europa că aici e gata.”

 „Eu zic că sunt locuri de muncă, știți, numai cine vrea începe a face, care nu vrea să muncească, ăla spune că nu sunt locuri de muncă, fiindcă mulți care sunt milionari au început chiar de la hamali.”

Alții declară că locurile de muncă existente nu sunt prea atractive. 

„Mai mult în „negocii” de acestea, magazine, supermarket-uri, da ceva de producere nimic, e mort. De acestea de stat, posturi de stat, dar ceva industrial nimic.”

„Locurile de muncă au fost, dar le-au distrus, uzine câte au fost, fabrici, fel de fel de fel de fel și le-au distrus pe toate. Sapa și la prășit. În oraș cam nicăieri, toți pe loc pe la pământuri, pe la lideri, mă rog.”

 „Unde au de lucru acolo lucrează la spălat, la ceva se aranjează, la magazine. Multe magazine s-au deschis și care se adresează.”

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, de la începutul anului 2024, au fost plasate în câmpul muncii 10.000 de persoane, dintre care peste patru mii erau șomeri, iar aproximativ 250 zilieri, angajați în baza unui contract pe o perioadă de până la trei luni.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata