Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și Procuratura Anticorupție au desfășurat, în perioada 8-10 octombrie, o amplă operațiune pe întreg teritoriul țării, vizând finanțarea ilegală a partidelor politice și coruperea electorală, anunță Inspectoratul General de Poliție.
În cadrul operațiunii, au fost efectuate 115 percheziții la lideri raionali, președinți de sector și activiști implicați într-o rețea suspectată de spălare de bani și crearea unei organizații criminale. Trei lideri locali au fost reținuți pentru 72 de ore.
Printre bunurile confiscate în urma perchezițiilor se numără sume mari de bani în diferite valute, carduri bancare emise pe nume multiple, telefoane și dispozitive electronice utilizate pentru transferuri de bani prin aplicații suspecte, pliante electorale fără acte de proveniență și chiar muniție de război.
Ancheta a scos la iveală că membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice erau remunerați lunar din bani nedeclarați, cu scopul de a influența votul cetățenilor în cadrul alegerilor și referendumului. Potrivit polițiștilor, aceștia erau plătiți pentru a organiza mitinguri, flash-moburi și alte acțiuni de protest, dar și pentru a determina alegătorii să își exercite sau nu drepturile electorale.
„Alexei mi-a spus că aveți vreo doi băieți care vor în «молодёжная организация». Duminică, la Chișinău, să facem un meeting de vreo 2.000 de oameni, 2.000 de băieți.”
„Câte 100%, câte 2 de fiecare cap și plus achitarea la drum, dar dacă o să fie mai mulți, clar că o să dăm mai mult.”
„Așa mi-e dor de un protest, să ne mai ducem. De ce nu fac? Nu ne-am duce să facem vreo două ruble? Chiar mi-e dor. Ne duceam, veneam”.
Oamenii legii au descoperit că rețeaua folosea aplicația „PSB” pentru a transfera bani în ruble către activiști, dar doar jumătate din sumă ajungea la destinatari, restul fiind redistribuit către liderii organizațiilor teritoriale pentru susținerea activităților ilegale.