VIDEO/ Un beci, construit acum 120 de ani, situat în satul Coșcalia din raionul Căușeni. În timpul războaielor a fost folosit în calitate de buncăr

Unele beciuri din sud-estul Moldovei au servit, ani la rând, adăpost pentru familii în caz de războaie. În satul Coșcalia din raionul Căușeni găsim, de exemplu, un beci construit acum 120 de ani care a servit drept buncăr. Este vorba de beciul familiei Guțu, moștenit de la străbunic și care de-a lungul timpului a fost spațiu de protejare a întregii familii. Construit în timpul primului război Mondial, familia păstrază intact beciul care păstrează alimentele proapete ca în frigider, transmite Studio-L

„Este o săpătură făcută după construcția beciului. Am înțeles că nu s-a făcut în același an. O păstrăm ața cum este ea – de lut. Nu vrem să îi facem absolut nimic. A fost făcut de străbunelul meu. Întâi a fost făcut beciul, după asta, pe timpul războiului, s-a făcut și mina asta ca ascunzătoare și ca sursă de păstrare. Noi acolo păstrăm foarte bine cartofii, vinul se păstrează. Vara când  este cald aici temperatura se mai schimbă, dar acolo știm 100 de procente că este rece.”

Olga Guțu numește beciul drept mină de război și spune că familia ei a fost protejată ani la rând de acest spațiu creat în pământ. Astăzi păstrează aici cartofii, morcovul și vinul, dar spune că după începutul războiului din Ucraina deseori s-a gândit la acest spațiu.

„Mai mult a fost făcută pentru siguranța lor în timpul războiului, pentru că ea a ținut în timpul războiului. Am înțeles că aici, în fundul minei, mâncau ceea ce agoniseau. Aici, în ogradă, unde este casa părinților, pe care au făcut-o, aici a fost un spital vechi unde cei de la putere, comuniștii, țineau cerealele și bunelul meu spunea: „cum să moară copiii mei de foame când cerealele stau”. Era o mătușă de a mea, avea trei ani, și o punea să treacă printre gratii și lua câte un pumn de grăunțe și Doamne ferește să scape vreo unul prin ogradă că veneau și îi controlau, și aici îi mâncau. Dar buneii mâncau de la ciocălăii, așa fărâmau și făceau măligă. La copii împărțeau grăunțele ca să le ajungă pe o săptămână sau două.”

Chiar dacă familia și-a construit alt beci mai la suprafață, Olga spune că nu va strica mina, asta pentru că e foarte bine construită, iar în vremuri incerte ușor te poți apăra.

„Aici s-a mai luat. Soțul a mai ras că mai cădea din lut, dar partea  asta mai bine se ține. Nu am făcut absolut nimic. Ceea ce ține de mină- nimic și cred că nici nu vom face nimic. El are peste 100 de ani. Din vreo 1920 îmi pare. Simplă întreținere – văruit, muruit, dar astea sunt toate vechi de atunci. Nu am investit, doar în ușă am investit.”

În satul Coșcalia din raionul Căușeni există mai multe familii care au asemenea spații de adăpost în pământ.

 

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata