VIDEO/ Victimele foamei organizate din Basarabia, comemorate în satul Avdarma din municipiul Comrat

Victimele foamei organizate din Basarabia, în anii 1946-1947, au fost comemorate în satul Avdarma din municipiul Comrat. Evenimentul a inclus o ceremonie de depunere de flori la Memorialul „Colțul Durerii”, dedicat victimelor războaielor și represiunilor politice. În același timp, la Muzeul din localitate s-a desfășurat dezbaterea științifico-practică cu tema „Foametea, represiunile și deportările staliniste”. Aceasta a reunit specialiști în istorie, cercetători și membri ai comunității locale, de asemenea a fost prezent și ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „Niciun nume din acest sat care a fost represat, nicio persoană care a murit în urma foametei organizate în anii 1946-1947 nu a rămas neidentificată, nedescoperită.”

Peste 800 de oameni au pierit în Avdarma în urma foametei, iar 15 familii au fost deportate în Siberia. Astfel, muzeul din localitate devine un centru viu al memoriei istorice, unde trecutul prinde glas prin mărturiile supraviețuitorilor, precum doamna Vasilisa, în vârstă de 84 de ani, care și-a pierdut tatăl și trei frați în acea perioadă cumplită.

„Îmi amintesc foarte bine anul 1946. Am trecut prin multe din acea zi. A fost foametea, nu aveam ce îmbrăca. Nu aveam cu ce să ne încălzim, nu aveam nimic de pus pe foc. Nu aveam produse, mâncam iarbă.”

„La noi erau comsomoliștii voluntari. Mergeau pe la case și luau de la oameni toată pâinea, apoi porumbul, uleiul.”

La rândul lor, istoricii prezenți la eveniment au subliniat importanța comemorării acestor file negre din istoria țării noastre.

IGNAT CAZMALÎ, istoric: „Artefactele sunt mărturiile evenimentelor din acele vremuri. Astfel avem acces la informații pentru a studia, a gândi critic, a analiza singuri. Când nu avem documente și memorie istorică, ni se impun anumite mituri pe care trebuie să le acceptăm.”

VIRGILIU BÂRLĂDEANU, istoric: „În 2022, s-a adoptat, în cadrul Parlamentului Republicii Moldova, o lege despre faptul că fiecare a treia săptămână, sâmbătă mai bine spus, a lunii aprilie se comemorează la nivel național. Reieșind din inițiativele acestea, noi acționăm și înțelegem că lucrul acesta este foarte important pentru societate, pentru comemorarea victimelor și pentru faptul că trebuie să ne detașăm de trecutul acesta cu înțelepciune. Să nu admitem ca cândva el să se repete.”

În același timp, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că tinerele generații trebuie să învețe să facă diferență dintre adevărul și manipularea istorică.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „Există doar adevăr istoric și minciună istorică. Manipularea și minciuna trebuie să fie contracarate și adevărul aparține tuturor. Toți au avut parte și de suferințe, sunt generațiile care au trecut prin aceste suferințe anterior și noi cred că nu putem merge, cu siguranță, înainte, să înțelegem foarte bine unde și cum vrem să ajungem atâta timp cât încă nu sunt puse accentele corecte pe memoria evenimentelor prin care am trecut noi toți.”

Potrivit Ministerului Culturii, pe parcursul lunii aprilie, în întreaga Republică Moldova au loc acțiuni comemorative. Este vorba despre proiecții de filme documentare, expoziții itinerante, discuții publice și activități educative.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata