VIDEO/ Vox populi: Unde păstrează moldovenii banii?

În 2023, moldovenii au efectuat plăți cu carduri de 60 de miliarde de lei, în creștere cu 32 la sută mai mult decât în anul 2022. În acest context, cei de la TV Nord au decis să abordeze mai mulți oameni în stradă pentru a afla unde aceștia își păstrează banii. Cei mai mulți au spus că preferă să-și păstreze resursele financiare la bancă. Alții au menționat că păstrează banii acasă.

„Eu în afară de buzunar nu am unde îi ascunde. La bancă și cash, cred că mai mult în bancă, chiar dacă nu sfătuiesc.Persoanei îi trebuie să meargă la bancomat 50 de kilometri și să-și ia proprii bani. Ai venit, afară poate fi minus 15 și bancomatul nu lucrează și ce trebuie să faci?”

„Cineva la bancă îi ține, cineva pe card. Eu am banii la bancă. La bancă e sigur și e comod, în orice moment poți scoate sau transfera, mie îmi este mai comod să țin banii în bancă.”

„Cel mai des iese că pe card bancar că e comod. De obicei se ține cash undeva acasă sau în portofel. Mi se pare destul de sigur să ții la bancă, că ultimul timp deja demult nu mai avem cazuri ca lumea să rămână fără bani, deși dacă se fură datele de la card, asta e altă poveste.”

„Eu îi țin pe card pentru că e sigur și am încredere. S-au modernizat lucrurile, adică și se vede, se observă că oamenii devin mai inteligenți și preferă să aleagă siguranța. – Mai înainte, cum țineau, unde păstrau oamenii banii? – Cred că la colțun.”

„Noi ne străduim mai mult pe card să îi ținem. – Înainte unde se păstrau mai mult banii? – Undeva acolo la colțun, undeva ascunși sub saltea, cred că așa, nu știu mama unde îi ținea înainte.”

„Mulți aleg acum să îi păstreze acasă, în băncile lor undeva, mie îmi pare așa, unii riscă și pun banii la depozit bancar și primesc careva bani, dar acum este inflația foarte mare și nu întotdeauna este convenabil.”

Unii spun că nu pot păstra banii undeva întrucât nu îi au.

„Eu nicăieri nu îi păstrez, pentru că mie nu îmi ajung. Înainte, în Uniunea Sovietică, la bancă, se deschideau conturi, era mai multă siguranță în ziua de mâine decât acum.”

„În portmoneu. Când sunt mulți, îi clar deja, dar din pensie unde să îi ții…”

„Era vremea când se putea de economisit, dar acum mu mai economisești, acum atât merge pentru un pensionar că și acei bani care îi dau nu ajung.”

La sfârșitul anului 2023, numărul cardurilor emise în Republica Moldova a fost de peste trei milioane de unități.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata