Vlad Batrîncea: În loc să implementeze proiecte bune pentru cetățeni, guvernul preferă să împartă banii publici pe timp de noapte
Starea de urgență este ultima măsură la care autoritățile țării ar trebui să recurgă. Acest lucru l-a declarat de la tribuna Parlamentului, vicepreședintele legislativului, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.
Batrîncea a acuzat-o pe Natalia Gavriliță de demagogie, menționând că prezintă deciziile adoptate de deputați drept realizări ale Comisiei pentru Situații Excepționale.
Vlad Batrîncă și-a exprimat nedumerirea că deputații majorității parlamentare salută cu aplauze prelungirea stării de urgență.
„Deja un an trăim în condițiile stării de urgență și aplaudăm pentru acest lucru. Știți de ce parlamentele României, Poloniei și Bulgariei nu au aplaudat? Pentru că nu au introdus starea de urgență. Deși Polonia a acceptat cel mai mare număr de refugiați, ei nu au nevoie de stare de urgență pentru acest lucru”, a spus Batrîncea.
Socialistul a adăugat că în țările respective, în pofida lipsei stării de urgență, autoritățile au reușit să „stăpânească pofta” companiilor petroliere, să plafoneze prețurile la produsele alimentare, să ia o serie de alte măsuri, dar guvernul Moldovei, nu se știe din care motive nu a putut face acest lucru, deși avea mai multe instrumente pentru aceasta.
„Ce măsuri ați luat în această perioadă în raport cu Banca Națională, cu ANRE? Nici una. Deci, sunteți mulțumiți de situația existentă. Dar este vorba despre banii publici pe care îi folosiți după bunul vostru plac. Și în raport cu toate aceste probleme, cu siguranță, vor fi deschise dosare. Nu ne-ați convins că starea de urgență va oferi careva avantaje. Am auzit din nou declarații pompoase și atacuri asupra opoziției. Și ce ar trebui să le spunem cetățenilor? Cu ce rezultate se poate lăuda astăzi Parlamentul? Am fi putut adopta 3-6 proiecte bune. Dar nu, Guvernul trebuie să decidă cum împarte banii pe timp de noapte. Nu ne-ați convins. Nu vom vota pentru prelungirea stării de urgență și nu avem ce face la ședință”, a spus Batrîncea, după care fracțiunea BCS a părăsit sala de ședințe.
Amintim că, Parlamentul țării a aprobat ieri prelungirea stării de urgență în Republica Moldova declarată odată cu declanșarea războiului din Ucraina cu încă 60 de zile, începând din 7 octombrie. Pentru această inițiativă au votat 53 de deputați PAS.
Precizăm că, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu luna martie 2020, din cauza pandemiei, a crizei energetice și a războiului din țara vecină.
Actuala stare de urgență a fost introdusă pe 24 februarie, în contextul invaziei rusești în Ucraina, și a fost extinsă ulterior. Prin această decizie, parlamentul cedează o parte din putere Comisiei pentru Situații Excepționale în frunte cu șefa guvernului.