Cu depozitele pline, producătorii de zahăr anunță că ieftinesc zahărul produs în Moldova. Deși sfecla de zahăr se recoltează greu, zahăr avem suficient pentru toată țara, dau asigurări aceștia, care afirmă că prețurile mai mici la zahăr sunt primele efecte ale protejării pieței.
În contextul unor speculații apărute pe piață din partea importatorilor-comercianți, economiștii și specialiștii din agricultură spun că, pentru o creștere economică sustenabilă, statul trebuie să protejeze producătorii locali și să favorizeze economia bazată pe producere, nu pe importuri. Această viziune este confirmată și de Ministerul Agriculturii, care a lansat recent o campanie națională de promovare a produselor autohtone.
Condiții meteo complicate, dar prognoze optimiste: „Imediat ce terenul ține utilajele, intrăm și recolăm”
Igor Popov din satul Dângeni, raionul Ocnița, cultivă sfeclă de zahăr de 20 de ani. Anul acesta a semănat 300 hectare. Dar, într-o singură noapte, a pierdut toată munca de un an de zile, în urma înghețurilor din primăvară. A semănat totul de la zero, iar acum două luni a început recoltarea, însă vremea i-a stricat planurile din nou. Din cauza ploilor puternice și a solului umed, era aproape imposibil să intre în câmp. A folosit tractoare pentru tractarea camioanelor, dar 245 hectare tot au rămas nerecoltate.
Igor Popov, fermier, administrator Dingenarul SRL, Ocnița:
„Da, ploile ne întârzie recoltarea, dar important e că sfecla este sănătoasă și avem toate șansele să încheiem sezonul cu rezultate bune. Mulți nu știu, dar sfecla de zahăr e o cultură foarte rezistentă și poate fi recoltată în siguranță și în condiții de frig, ba chiar poate câștiga încă 15–20% în greutate. După înghețuri, se curăță mai bine și poate intra mai curată la fabrică. Iată de ce noi nu ne panicăm, ci lucrăm organizat: imediat ce terenul ține utilajele, intrăm și recolăm.”
În situația lui Igor Popov sunt zeci de fermieri care anul acesta au semănat sfeclă de zahăr. Potrivit Asociației Producătorilor de Sfeclă de Zahăr, după prelucrarea a peste 60% din suprafețe, s-au impus ajustări temporare în ritmul de recoltare și procesare. Activitatea va fi reluată imediat ce vremea și terenul vor permite, iar în cel mult două săptămâni sfecla rămasă poate fi recoltată.
Zahăr suficient pentru toată țara
Potrivit estimărilor Uniunii Producătorilor de Zahăr, stocurile actuale ale celor doi producători locali însumează 71.000 tone de zahăr. După finalizarea campaniei, se vor adăuga încă aproximativ 40.000 tone — un total de peste 110.000 tone.
Consumul anual al țării este de aproximativ 70.000 tone, astfel că nivelul de acoperire este mai mult decât suficient. În septembrie 2026 va începe producerea zahărului din sezonul următor, ceea ce elimină orice risc de deficit.
„Importatorii induc panică pentru profit — cazul merită atenția SIS”
Inga Pascal, director executiv, Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova:
„Anul acesta am simțit cu adevărat că statul s-a întors cu fața la producători. S-a trecut de la declarații la măsuri concrete: după înghețuri fermierii au primit compensații, iar acum două luni Guvernul a decis să intervină prin protejarea pieței interne de importurile necompetitive din Serbia, în urma unei analize a ministerului Economiei. După decizia Executivului, industria zahărului este atacată de anumiți importatori-comercianți care riscă să-și piardă profiturile și lansează afirmații false, induc panică și subminează încrederea în producția locală. Această situație trebuie analizată de Serviciul de Informații și Securitate, pentru că vorbim despre tentative deliberate de a destabiliza o industrie strategică. Manipularea pieței și presiunea pentru importuri afectează direct securitatea alimentară. Statul trebuie să știe cine și cu ce scop lovește în acest sector.”
În ciuda prognozelor alarmiste lansate în ultimele luni de anumiți importatori, datele oficiale arată că zahărul nu doar că nu s-a scumpit, ci s-a ieftinit — fiind în prezent singurul produs alimentar din Republica Moldova cu o reducere de preț în ultimul an.
„Primele efecte ale protejării pieței: producătorii scad prețurile, zahărul rămâne singurul produs alimentar care s-a ieftinit în ultimul an”
Producătorii afirmă că primele efecte ale protejării pieței interne au început deja să se vadă: zahăr mai ieftin și o piață stabilă.
Nicolae Ciubuc, director materie primă, Südzucker Moldova:
„Ca în povestea cu ciobanul și lupul, importatorii-comercianți au strigat «vin scumpirile» de atâtea ori, încât nimeni nu îi mai crede. Piața risca să fie inundată de importuri, însă odată cu decizia autorităților, noi, ca producători, am simțit un sprijin real, ceea ce ne-a determinat să dăm prețurile în jos. De la 1 decembrie am redus prețurile pentru distribuitori cu până la 5%, iar anterior am aplicat o reducere similară pentru producătorii industriali. În plus, Biroul Național de Statistică confirmă tendința: dacă prețurile la bunuri și servicii au crescut în noiembrie 2025 cu +7%, zahărul a înregistrat o scădere de –4,65%, rămânând singurul produs alimentar care s-a ieftinit în ultimul an.”
„Producere înseamnă creștere economică. Importurile scot banii din țară”
Impactul macroeconomic este explicat de experți, care arată diferența uriașă dintre o economie producătoare și una bazată pe importuri.
Veaceslav Ioniță, expert economic:
„Analizele noastre arată că într-o economie producătoare de zahăr, rulajul economic generat — inputuri pentru industrie, vânzările fermierilor, activitatea fabricilor, retailul, consumul local — se ridică la până la 4,5 miliarde lei. Încasările la buget într-o economie producătoare se ridică la până la 600 milioane lei, de cinci ori mai mult decât în cazul unei economii bazate pe importuri. Concluzia e clară: producerea înseamnă creștere economică; importurile doar scot banii din țară. E atât de simplu.”
„Dacă producerea agricolă dispare și vom depinde total de importuri, produsele de import se vor scumpi și vom avea un șoc”
Experții în agricultură susțin că dacă agricultorii nu vor avea susținerea necesară pentru producere și nu vom proteja piața de importuri, riscăm să ne transformăm într-o țară care preponderent importă produse agroalimentare, iar toată producerea agroalimentară (cu mici excepții) se va închide, iar în rezultat vom avea șomaj în sectorul agricol.
Alexandru Slusari, expert în agricultură, ex-vicepreședinte Parlament și ex-președinte Asociația Forța Fermierilor:
„Dacă procurăm un produs agricol agroalimentar autohton, 75% din banii noștri rămân în țară: circulă în economie, susțin locuri de muncă, generează altele noi și se întorc în buget. Dacă procurăm de import, 90% se duc din țară și susțin economia altor țări.
Nu se exclude că cineva, special, își propune să distrugă producerea moldovenească prin importuri ieftine. După ce producerea agricolă dispare și țara depinde totalmente de importuri, aceste importuri brusc se vor scumpi și noi vom avea un șoc. Securitatea alimentară trebuie să fie pe primul plan.”
„Moldova mizează pe producerea acasă: Economia crește când consumăm local”
Ministerul Agriculturii afirmă că direcția strategică este clară: producerea locală, la standarde europene, iar dependența de importuri nu mai poate reprezenta o opțiune viabilă.
Vasile Șarban, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare:
„Dacă obiectivul nostru este creștere economică, calea e clară: susținerea producției autohtone. De aceea am lansat campania națională «Cumpăr BUN de-acasă», prin care încurajăm consumul produselor locale — inclusiv al zahărului moldovenesc. Producția locală înseamnă locuri de muncă în comunități, investiții în tehnologie, securitate alimentară și o economie care păstrează valoarea adăugată în țară. Cu cât cumpărăm mai mult produs moldovenesc, cu atât Moldova devine mai puternică economic.”
În industria zahărului și a sfeclei de zahăr activează aproximativ 3.000 de oameni. În peste 20 de ani de activitate în Moldova, în acest sector s-au făcut investiții de peste 130 milioane de euro.






