Ziua Memoriei și Recunoștinței, în contextul împlinirii a 33 de ani de la începutul conflictului armat de pe Nistru, va fi marcată printr-o serie de evenimente. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi. Potrivit oficialului, este datoria noastră să onorăm această lecție de demnitate a poporului nostru și s-o ducem cu respect către următoarele generații.
MIHAI POPȘOI, ministrul Afacerilor Externe: „În Ziua Memoriei și Recunoștinței vom cinsti memoria celor care și-au sacrificat viața pentru integritatea și suveranitatea Republicii Moldova. În toată țara vor avea loc evenimente prin care vom onora sacrificiul eroilor noștri, curajul și rezistența poporului nostru pentru apărarea păcii și libertății. Fiecare dintre noi poate participa la acest moment de unitate națională prin care să ne aducem aminte de sacrificiul moldovenilor și să facem tot ce ne stă în puteri pentru a păstra pacea.”
În acest context, oficialul a îndemnat toți cetățenii să participe la evenimentele organizate de Ziua Memoriei și Recunoștinței.
MIHAI POPȘOI, ministrul Afacerilor Externe: „Duminică, 2 martie, invit toată lumea la evenimentul care se va desfășura cu ocazia Zilei Memoriei și Recunoștinței. După slujbele de pomenire, pe 2 martie, începând cu ora 10:00, vor avea loc depuneri de flori la monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt. Ulterior, împreună cu veteranii, conducerea țării, reprezentanți ai instituțiilor statului vor merge într-un marș al memoriei spre monumentul Maica Îndurerată unde vom continua mitingul solemn.”
Pe 2 martie 2025 se împlinesc 33 de ani la începutul conflictului armat de pe Nistru, care a durat patru luni. Potrivit datelor oficiale, în conflict au participat peste 30 mii de persoane. 300 de militari și civili au murit, iar alți 3.500 au fost răniți.
Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992, iar ulterior au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean.