11 persoane au statut de bănuit în dosarul privind alegerile bașcanului Găgăuziei

Procuratura Anticorupție vine cu următoarele precizări cu referire la cauza penală privind finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor în cadrul campaniei electorale de alegerea a candidatului la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia.

Astfel, la 27 aprilie 2023, cauza penală a fost pornită de Centrului Național Anticorupție (CNA), în baza materialelor parvenite de la Inspectoratul Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției, conform elementelor constitutive ale componențelor de infracțiune de coruperea alegatorilor și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale (prevăzute de art. 1811 alin. (1), art. 1811 alin (11) și art. 1812 alin. (5) Cod penal), anunță Procuratura Anticorupție.

În cadrul urmăririi penale, la 07 și 13 mai 2023, de către angajații CNA, în comun cu angajații INI, sub controlul Procuraturii Anticorupție, au fost efectuate percheziții la persoanele vizate, unde au fost depistate și ridicate mijloace materiale de probă cum ar fi: înscrisuri de ciornă ce vizează cheltuieli de transportare a alegătorilor; înscrisuri de ciornă ce vizează oferirea de produse alimentare; tehnică de calcul; liste ale persoanelor care ar fi fost remunerate; mijloace bănești ș.a.

Totodată, la 16 mai 2023, de la Judecătoria Comrat, sediul mun. Comrat, au fost ridicate listele electorale, care au fost examinate cu participarea membrilor Comisii Electorală Centrală (CEC) UTA Găgăuzia. Fiind examinate listele, până la moment, s-a stabilit aproximativ 50 de persoane care figurează ca alegători, deși aceștia nu se aflau pe teritoriul Republicii Moldova în perioada scrutinului electoral.

În continuare, se efectuează un șir de acțiuni de urmărire penală, inclusiv, examinarea obiectelor ridicate în cadrul perchezițiilor (telefoane mobile, tehnică de calcul, înscrisuri, etc.).

Până la momentul actual, au fost recunoscute în calitate de bănuit 11 persoane.

Pentru infracțiunea prevăzută la 1812 alin. (5) din Codul penal, legea prevede o pedeapsă cu amendă până la 92 500 MDL sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani.  Ca urmare, în cazul în care, de către instanța de judecată va fi stabilită vinovăția persoanelor pe episodul dat, pedeapsa stabilită de lege prevede privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții legate de activitatea politică.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata