161 ani de la „Mica Unire”

În urmă cu 161 de ani, la 24 ianuarie 1859, a avut loc Unirea Principatelor Române, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza şi în Moldova, o parte fiindu-i ruptă de Imperiul Rus la 1812, şi în Ţara Românească.

Cu această ocazie, astăzi, la Iași, capitala de atunci a Principatelor, au avut loc o serie manifestări consacrate acestui eveniment, la care au luat parte mai mulți oficiali de rang înalt, inclusiv președintele și prim-ministrul României.

Decizia de la 24 ianuarie, 1859, a venit pe fondul prezenţei occidentale din ce în ce mai intense la Gurile Dunării. Cel care avea să înfăptuiască această „mică Unire” nu a fost altcineva decât Alexandru Ioan Cuza, un tânăr școlit în Occident.

Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern. Prin Constituția adoptată în 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România, pentru ca la 1 decembrie, 1918, s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata