37 de „dușmani ai presei libere”

Organizația „Reporteri fără Frontiere” a numit dușmani ai libertății presei. Lista celor 37 de nume include lideri de stat care, potrivit organizației neguvernamentale, persecută sever jurnaliștii și le îngreunează munca cât mai dificilă. Mai mult, fiecare, după cum se menționează în raport, „are propriul său stil individual”.

Pentru prima dată, un reprezentant al Uniunii Europene a apărut pe listă: acesta este premierul maghiar Viktor Orban. De când a preluat funcția, în mod sistematic, conform „Reporterilor”, a pus sub control mass-media independentă și acum și-a atins practic obiectivul, deplasând criticii guvernului său pe mici portaluri online.

Un alt nou venit pe listă este Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite: acest regat este numit cea mai mare închisoare din lume pentru jurnaliști, unde autoritățile nu tolerează deloc mass-media liberă.

Pentru prima dată, președintele brazilian Jair Bolsonaro, care este criticat pentru „retorica murdară” în jurul măsurilor de pandemie și carantină, a devenit și el un „dușman”.

Reporterii au o atitudine specială față de Rusia și China: din aceste țări, două persoane au fost incluse în listă simultan. Președinții Vladimir Putin și Xi Jinping sunt pe listă de mult timp. Anul acesta, li s-au alăturat lideri regionali: șeful Ceceniei, Ramzan Kadyrov, și șeful autonomiei Hong Kong, Carey Lam.

Pentru prima dată, două femei s-au numărat printre „dușmani” ai presei: împreună cu Cary Lam, acesta este prim-inistrul din Bangladesh, Hasina Wazed.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata