42 de lideri de guverne și de state din Europa și-au confirmat prezența la summit-ul CPE

42 de lideri de guverne și de state din Europa și-au confirmat prezența la Summitul Comunității Politice Europene care se va desfășura în Republica Moldova pe 1 iunie. De asemenea, un număr mare de jurnaliști, inclusiv internaționali, au solicitat acreditare la eveniment. Organizatorii atenționează că mai sunt două zile în care presa se mai poate înregistra, transmite IPN.

„Summitul vine să ancoreze Republica Moldova și să o transforme în centrul Europei. Pe 1 iunie țara noastră va găzdui acest summit – un moment simbolic, care reprezintă o recunoaștere internațională pentru Moldova, cât și o responsabilitate imensă pentru țara noastră. Bulboaca – o localitate care va fi extrem de cunoscută după acest summit – va găzdui peste 50 de șefi de state, înalți oficiali ai Uniunii Europene, dar și jurnaliști străini”, a declarat purtătorul de cuvânt, Daniel Vodă, într-o conferință de presă.

Pe 14 mai a fost desfășurat un amplu exercițiu de simulare generală a deplasării delegațiilor străine în vederea organizării Summitului CPE. „Această simulare a avut drept scop consolidarea cooperării între instituții, să se vadă cât de eficient cooperează instituțiile în procesul de comunicare”, a notat Daniel Vodă.

Potrivit lui, au fost deja publicate hărți cu rute alternative care pot fi utilizate de către cetățeni în această perioadă, pentru ca deplasările să fie cât mai facile.

A fost reamintit faptul că, în scopul asigurării siguranței și securității aeronautice, toate zborurile aeronavelor civile vor fi interzise pe întreg spațiul aerian al Republicii Moldova pentru intervalul de timp 1 iunie, ora 00.00 (ora locală), până pe 2 iunie ora 07.00 (ora locală), excepție făcând aeronavele oficiale. În acest context, în perioada 31 mai-2 iunie cetățenii străini cărora li se refuză intrarea pe teritoriul Republicii Moldova prin punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internațional Chișinău vor fi cazați în cadrul unui centru de plasament temporar.

Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata