PAS: „Publicitatea jocurilor de noroc, inclusiv a biletelor loto, ar putea fi interzisă”

Publicitatea jocurilor de noroc, inclusiv a biletelor loto, ar putea fi interzisă. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a subliniat că proiectul de lege care să impună această interdicție este deja pregătit și urmează să fie adoptat de noul Parlament. PAS deține majoritatea de 63 de deputați în Legislativ.

Scopul prezentului proiect de lege, potrivit lui Alaiba, este de a diminua impactul negativ al jocurilor de noroc în societate. Jocurile de noroc crează victime și dependență printre cele mai vulnerabile pături ale societății noastre, inclusiv printre minori. Jocurile de noroc au specificul de a crea o dependență rapidă, iar opinia psihologilor este că această dependență este o boală psihică, nu doar un simplu viciu. Dependența jocurilor de noroc are un efect devastator și asupra stării financiare ale populației. Pe lângă cheltuielile ordinare pe jocurile de noroc (salariu, propriile economii), persoanele de asemenea adesea se îndatorează, apelează la credite și împrumuturi, punând în gaj averile familiei, bunuri mobile și imobile, care uneori nu mai sunt recuperate.

Aceste acțiuni au caracter nociv de lungă durată. Pe de o parte crearea unor astfel de datorii duce la stări de depresie, izolare de societate. Pe de altă partea creșterea datoriilor pentru acoperirea celor vechi, gajarea bunurilor mobile și imobile, duc la conflicte și violențe în familie, unde adesea martorii acestor certuri sunt copii minori, iar în multe cazuri se ajunge și la procesul de divorț și la distrugerea familiilor.

Un alt aspect al acestei probleme, este creșterea ratei criminalității, inclusiv a delicvenței juvenile. Jucătorii dependenți pot fi vulnerabili în fața tentațiilor și să ajungă să fie antrenați în activități criminale, pentru a putea obține surse adiționale financiare, pentru a-și finanța dependența de jocurile de noroc. Acest fapt poate duce la consecințe grave și la condamnări periodice pe parcursul vieții (recidiva).

În același timp, industria jocurilor de noroc reprezentată de un monopol de stat, promovează acest obicei prin campanii agresive de marketing și publicitate, finanțate generos.  Situația dată și promovarea intensă este un impediment real în primul rând pentru cei mai vulnerabili concetățeni de-ai noștri – cei care fie sunt dependenți, fie încearcă să se recupereze de la această dependență. În condițiile în care statul și fără asta nu oferă servicii calitative de asistență psihologică, tentația unei persoane care încearcă să se recupereze de la dependența jocurilor de noroc este în permanență alimentată de publicitate.

Pe când interdicția însăși a practicii jocurilor de noroc nu va atinge obiectivul eradicării acestei industrii (activitatea dată pur și simplu se va retrage în economia subterană), proiectul dat este elaborat cu scopul limitării activităților de promovare a loteriilor, pariurilor și a altor jocuri de noroc. Respectiv, pe când activitatea va rămâne una legală și supusă unor reglementări specifice, promovarea acesteia urmează a fi interzisă sub orice formă, astfel limitându-se vizibilitatea și protejând victimele actuale sau viitoare.

Principalele prevederi și elemente noi ale proiectului de lege. Proiectul dat propune extinderea prevederilor legale privind interdicția publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc, cum ar fi: loteriile, pariurile la competiții și evenimente sportive, şi altor forme de servicii din domeniul jocurilor de noroc (inclusiv cele online). Or, aceste jocuri de noroc sunt la fel de nocive și provoacă dependență de rând cu celelalte jocuri de noroc, cum ar fi: jocurile de noroc din cazinouri, automatele de joc cu câştiguri băneşti, chiar dacă conform art. 6 alin.(2) lit.b) acestea sunt calificate drept jocuri de noroc cu risc social scăzut.

Întrucât publicitatea pentru tipul de jocuri de noroc prevăzute la art. 6 alin.(2) lit.b) este permisă fără careva restricții, considerându-se drept jocuri de noroc cu risc social scăzut, adesea victimele și consumatorii de publicitate ai acestora sunt minorii, care se află în grupul de risc, fiind mai vulnerabili manipulărilor și tentației de a obține profit mare, rapid și cu investiții minime. Anume acest mesaj îl promovează agenții economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc, prin intermediul campaniilor de publicitate.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata