Țîrdea: „Slavă Domnului că există oameni înțelepți la putere în Rusia. Au închis ochii la toate atacurile agresive ale PAS”

Deputatul PSRM, Bogdan (Bogdat) Țîrdea, se arată nemulțumit de felul în care actuala guvernare a ajuns la o înțelegere cu Gazprom, afirmând că, de fapt, dacă socialiștii erau la guvernare, prețul ar fi fost și mai mic.

„Slavă Domnului că s-a ajuns la un acord. Adevărat, datorită eforturilor și răbdarii Gazprom și Rusiei. Și suntem, de asemenea, fericiți până la lacrimi că prețul nostru este de 2-3 ori mai mare decât cel din Belarus, Armenia și Republica Federală Germania. Și mai scump decât Ungaria.

Am fost foarte indignați și de prețul de 125 de dolari, dar suntem mulțumiți de prețul de 450-500 de dolari. Sau, mai degrabă, nu noi, ci ei. De asemenea, ne bucurăm că am semnat nu un nou contract cu drepturi depline, ci un protocol. Vechiul contract, din 2006, a fost reînnoit.

Până acum, acel contract era foarte rău pentru PAS, dar acum este foarte bine! Doar formula de calcul al prețului a fost schimbată în rău pentru noi. De asemenea, ne bucurăm că acest contract poate fi anulat, dacă nu îndeplinim termenii protocolului până la 1 mai, 2022.

De asemenea, suntem extrem de bucuroși că Moldova a scos 1,7 miliarde de lei (100 de milioane de dolari) de la buget, pompându-i în Energocom, presupus pentru cumpărarea de gaze. Ce este cu acești bani nu este clar. Ne bucurăm până la lacrimi că în timpul crizei pe care au creat-o au cheltuit 17 milioane de dolari pentru achiziționarea de gaz rusesc, dar la un preț dublu (1.000 de dolari la 1.000 de metri cubi).

Suntem bogați, ne putem permite. Iar gazul a fost cumpărat prin firme intermediare, introducând o altă schemă și îmbogățindu-i pe magnații din PAS. Era nevoie doar să începem negocierile încă din august, și nu la sfârșitul lunii septembrie, când a expirat contractul!

Și trimiteți premierul sau președintele, nu viceprim-ministrul. Și să nu vorbesc despre șantajarea Kremlinului și să ceară imediat o reducere la gaz. Atunci prețul ar fi de 250-280 USD. Și poate mai puțin.

Slavă Domnului că există oameni înțelepți la putere în Rusia. Au închis ochii la toate atacurile agresive ale PAS”, a declarat Țîrdea pe o rețea socială.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata