Radu Marian îl acuză pe Vladimir Putin de scumpirile din Moldova. Recomandările făcute opoziției

Deputatul PAS Radu Marian îl acuză pe Vladimir Putin, președintele Rusiei, de scumpirile din Moldova și le recomandă deputaților de opoziție „să meargă la Putin să protesteze”. Potrivit deputatului PAS, scumpirile în Moldova au început odată cu războiul din Ucraina, adică la sfârșitul lunii februarie.

„Văd că socialiștii și comuniștii dau toată vina pe guvernare când vine vorba de creștere prețurilor. Eu le propun să meargă la protest la Putin. De când Putin a început acest război sângeros împotriva Ucrainei, prețul de import al benzinei și motorinei s-a scumpit cu 40%, prețul global al grâului – cu 60%, cel al gazului natural european ajuns să coste la un moment și de 3 ori mai mult, afectând și prețul nostru de achiziții. Și am menționat doar câteva din efectele nefaste ale acestei invazii.
Țări din toată lumea au fost afectate de creșterea a prețurilor. Șocul însă a fost o mai mare la noi din cauza că suntem în imediata vecinătate a războiului și am fost printre cei mai afectați de întreruperea lanțurilor de aprovizionare. De asemenea, suntem unica țară din regiune care este aproape în totalitate dependentă importurile de energie din Rusia și nu producem aici carburanți sau gaze naturale.
🟢Însă dincolo de impactul care vine din afară, contează și ce facem noi pe intern. Cred că BNM, instituția direct responsabilă de stabilitatea prețurilor, putea face anumite lucruri altfel. Dar o să revin cu o opinie după ce o analizăm în detaliu raportul prezentat azi de Banca Centrală către Comisia Economie, Buget, Finanțe.
CE FAC AUTORITĂȚILE?
Guvernul a contribuit la majorarea veniturilor oamenilor, în special a păturilor social-vulnerabile, fie încurajând economia, susținând investițiile, astfel încât companiile private să poată majora salariile. De aceea, guvernul a realizat mai multe acțiuni de susținere pentru populație și business, printre care:
✅În octombrie, am majorat pensia minimă cu 60%. În aprilie, am indexat pensia cu 14% pentru toți pensionarii și am majorat pensia pentru sute de mii de vârstnici.
✅Am alocat aproape 3 miliarde de lei pentru compensarea facturilor la gaze naturale și resurse energetice pentru peste 1 milion de familii (în medie câte 3500 lei);
✅ Am majorat salariul minim în sectorul public cu 60% și salariul minim în sectorul privat cu 20% -ambele până la 3500 lei;
✅Am majorat de aproape trei ori a fondului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii (de la 115 milioane la 338 milioane lei). Acești bani vor fi alocați pentru investiții în tehnologie, identificarea surselor alternative de export, transformarea digitală, reducerea costurilor autorizațiilor de transport etc. De asemenea, s-au alocat fonduri pentru garantarea creditelor în valoare de peste 1 miliard lei pentru sute de companii.
✅Am limitat adaosurile comerciale pentru mai multe produse-cheie, printre care carne de pasăre, ouă, sau cel mai recent, ulei;
✅Am majorat cu 75% fondul pentru subvenționare a agriculturii, am simplificat procedurile de obținere a subvențiilor pentru micii agricultori și rambursăm 30% din accize la motorină către agricultori;
✅Am creat condiții pentru ca producția locală să fie mai vizibilă pe rafturile magazinelor și în piețe (voi prezenta date într-o altă postare);
Vom adopta astfel de măsuri și în continuare și vom înăspri controlul asupra limitării adaosurilor comerciale la produsele sociale. De asemenea, Consiliului Concurenței trebuie să accelereze investigațiile în domeniile în care există suspiciuni de majorări nejustificate de preț.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata