Chicu: „Dacă prețurile la carburanți vor continua să crească, statul va încasa și mai mulți bani”

Fostul premier Ion Chicu a comentat scumpirile exorbitante la carburanți din ultima perioadă, precizând că, dacă aceștia se vor scumpi, principalul beneficiar va fi statul. El a venit și cu niște date în acest sens.

„În septembrie 2021, moldovenii plăteau statului cu 3 lei mai puțin la fiecare litru de benzină (acciz și TVA). Datorită acestei diferențe, statul va lua în acest an din buzunarele oamenilor cu circa 600 mln.lei mai mult. În septembrie 2021, moldovenii plăteau statului cu circa 2,8 lei mai puțin la fiecare litru de motorină (acciz și benzină). Datorită acestei diferențe, statul va lua în acest an din buzunarele oamenilor cu circa 2 mlrd.lei mai mult.
„În total, din TVA și accize la benzină și motorină, (dacă se mențin tendințele actuale și volumul planificat de importuri) statul va percepe circa 9 miliarde de lei. Iar dacă prețurile la carburanți vor continua să crească, această sumă poate crește și mai mult. Cu siguranță, dacă s-ar dori, statul ar putea diminua povara fiscală pe aceste produse și prețul final. Creșterea plăților fiscale cu circa 50% -60% nu poate fi un factor benefic pentru economie și cetățeni.”, a menționat Chicu.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata