Deficitul de cadre medicale în creștere: Necesitatea de medici în 2022 este de aproape o mie de persoane
Deficitul de cadre medicale a crescut în 2022, accentuând o tendință de cel puțin un deceniu. Sistemul medical duce lipsă în primul rând de medici de familie, anesteziologi și radiologi-imagiști, arată date proaspete obținute de Europa Liberă de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).
Ministerul Sănătății confirmă că „asigurarea” cu medici este în continuă scădere, dar subliniază că numărul de medici raportat la populație este peste media acceptată.
Datele ANSP arată că „necesitatea de medici” în 2022 este de aproape o mie de persoane, iar cea de „personal medical” – de peste o mie, după ce sistemul a pierdut peste 1.200 de medici și asistente medicale între anii 2018-2021.
„Lipsa medicilor în sistem și părăsirea în masă a sistemului este rezultatul lipsei unor abordări strategice de motivare și reținere a personalului, a unui management prost la nivel central și instituțional”, crede Rodica Rusu-Gramma, specialist în management și legislație în sănătate, conferențiar universitar, USMF „Nicolae Testemițanu”. „Pandemia de Covid-19 a accentuat și acutizat o problemă care exista în surdină, fără a fi ancorată corect la nivel de sistem”, a spus Rusu-Gramma pentru Europa Liberă.
Numărul medicilor angajați în spitalele și centrele de sănătate moldovene a oscilat în jurul a 12 500 în ultimii trei ani, iar cel al asistentelor medicale a fost de aproximativ două ori mai mare.
Ministerul Sănătății a spus Europei Libere că asigurarea cu medici este în R. Moldova peste media Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), de 3,4 medici la 1.000 de locuitori.
Autoritățile din sănătate mai spun că salariul mediu al medicilor din instituțiile medicale publice aproape s-a dublat de la începutul pandemiei de COVID-19, de la 8.890 de lei în 2019, până la 16.600 de lei în 2021. Cu toate acestea, raportul medici/populație a continuat să degradeze.
Cel mai mare deficit de cadre medicale se resimte în instituțiile republicane și municipale, unde ar fi nevoie de 369 de medici, în instituțiile raionale de 345 de specialiști, iar în centrele de sănătate de 232.
Cei mai căutați specialiști sunt medicii de familie, anesteziologii, dar și medicii radiologi-imagiști.
În lipsa cadrelor medicale, medicii lucrează peste norma admisă, iar spitalele angajează pensionari.
„Avem și medici care sunt la pensie și este nevoie de tineri specialiști: endocrinolog, medic funcționalist, cardiolog”, a spus Ion Manole, vicedirectorul Spitalului Raional Florești.
Din anul 2021, spitalul a rămas doar cu un specialist cardiolog, întrucât unul dintre specialiști s-a transferat la un spital din capitală.
„Atunci când cardiologul merge în concediu, sunt specialiști care îl înlocuiesc. De exemplu, medicii interniști au specializare și în cardiologie”, spune Manole.
„Noi avem 30 de paturi și un singur medic, iar asta e puțin. Oftalmologii merg dimineața în secția consultativă și consultă pacienții, pe urmă merg în staționar. În realitate, medicii lucrează pentru trei salarii, dar primesc un salariu jumătate, pentru că atât permite legislația”, a spus Vladimir Popovici, directorul spitalului raional Ungheni. La acest spital sunt angajați 77 se medici, dar mai are nevoie de 48.