ULTIMA ORĂ/ Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen

Austria și Olanda au votat joi, 8 decembrie, împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda a precizat că nu se opune României, ci doar Bulgariei, dar pentru că sunt la pachet, votează împorivă pentru amândouă, informează Digi24.

Sursa menționată preciza anterior că au loc negocieri între miniștrii de interne ai UE și cel al Austriei, după ce s-a intrat în blocaj la Consiliul JAI. Germania și Luxemburg pun presiune pe Austria, refuzând să aprobe aderarea Croației, susținută de austrieci. Tonul a fost dat de ministrul din Luxemburg, susțin sursele citate.

Jurnalistul Jack Parrock, corespondent la Bruxelles, a scris pe twitter că miniștrii Afacerilor Interne din UE nu reușesc să găsească unanimitatea pentru a conveni asupra accesului la Schengen pentru România, Bulgaria și Croația.

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că votul de joi dat de Austria împotriva intrării României în spațiul Schengen reprezintă „un cadou gratuit pentru Vladimir Putin”. În cazul votului nefavorabil al Olandei, Ciolacu a spus că acesta a fost unul de „conjunctură”.

Europarlamentarul PNL, Vasile Blaga a declarat că refuzul Austriei de a accepta România și Bulgaria în Spațiul Schengen va crea frustrare în cele două țări, sugerând că ministrul de interne și cancelarul austriac fac jocurile Rusiei.

„Dacă cineva iese în câștig din această poziție a lor, iese Putin”, a declarat acesta.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson s-a declarat dezamăgită de votul din Consiliul JAI prin care a fost respinsă aderarea României și Bulgariei la Schengen. Ea le-a transmis un mesaj cetăţenilor celor două ţări: meritaţi să fiţi Schengen. Și ministrul ceh de Interne, Vit Rakusan, a spus că România și Bulgaria sunt pregătite pentru a fi primite în spațiul comun european.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata