O casă de locuit din orașul Căușeni a ars în totalitate, iar flăcările s-au extins și la cimitirul din preajmă

Incendiu pe o stradă din orașul Căușeni. O casă de locuit a ars în totalitate, iar flăcările s-au extins și la cimitirul din preajmă, dar și o altă casă din apropiere. La fața locului au intervenit aproximativ 50 de oameni și trei echipaje de pompieri. Intervenția a fost destul de dificilă, asta pentru că stăpânii casei au transformat locuința în gunoiște, cărând în curte tot felul de vechituri, transmite Studio-L

„ – Am dorit să fac mâncare la cotlon după casă, la foc, și momentan s-a pornit focul. Eu am dorit să opresc focul. Am dus două sticle mari de nouă litri. Nici nu știu cum le-am târâit și niciun folos. – Și el cum? S-a extins pe casă sau au sărit scântei? – Vântul. – Da cu ce ați vrut să faceți foc? Ce ați pus pe foc? Lemne? – Cu lemne și un pic de iarbă ca să se aprindă.”

Flăcările s-au răspândit și la casa vecinilor, unde s-a aprins parțial acoperișul. Din fericire, vecinii au reușit rapid să localizeze focul. Și cimitirul din preajmă s-a aprins. Aici a ars o parte din vegetația uscată.

„S-a aprins iarba din cimitir și a fost stins cu căldări. Adică, cu forțele oamenilor a fost stins, pentru că focul, vîntul bătea spre cimitir și a sărit focul peste gard și lumea s-a strâns și cu ajutorul populației a fost stins cimitirul.”

Pompierii au intervenit aproximativ după 30 de minute după efectuarea primului apel, timp în care în jur de 50 de oameni s-au mobilizat să stingă flăcările.

„Pe mine m-a sunat o prietenă și mi-a zis că la cimitir în deal arde o casă și eu repede am venit dincolo, pompierii încă nu venise. Lume deja aoici multă era.”

„Noi nu am știut. Iată, suntem în mahală, nici nu am știut așa liniște. Am ieșit afară când a venit salvarea cu sirena și ne-am speriat. Zic, Doamne, ce se întâmplă?  Am ieșit și aici era dezastru, Doamne ferește!”

La fața locului au intervenit toate echipele specializate, inclusiv ambulanța, serviciul de carabinieri și inspectoratul de poliție, inclusiv și serviciul gaze. Din fericire, victime nu au fost înregistrate, doar o vecină a avut nevoie de îngrijiri medicală.

 „-Teava de gaze este alături de casă, dar totuși noi suntem la curent și trebuie să luăm măsuri și noi? – Trebuie să deconectați? – Nu deconectăm. Pur și simplu o să avem grijă să nu iasă gazul.”

Oamenii afirmă că, fără mobilizarea populației, consecințele incendiului puteau să fie mult mai mari.

 „ – Bravo și mulțumim oamenilor că la nevoie ne cunoaștem. La nevoie ieșim. Bravo, așa trebuie să fie, să ne ajutăm. – Dar ce era cu casa asta? – Of și of ce era cu casa asta. Era un Doamne ferește. Trăia o familie, deci stăpânul și concubina. Pe lângă faptul că mai serveau binișor, adunat, în fiecare zi, tot. Parcă era o gunoiște aici.”

Unii cer de la autorități sancționarea persoanelor care părăsesc casele sau nu le îngrijesc.

„- Măi, da cui i-a dat casa asta, lasă să vină și să facă curățenie. – Dar dacă nu, de luat totul la stat și gata. – Să ia tot la stat, casele astea dacă nu vor. Doamne ferește să se întâmple ceva noaptea pe căldurile astea. Dacă se aprinde, noi ardem toți aici. ”

Până la urmă, pompierii din Căușeni au explicat cauza întârzierii la locul incendiului.

„La parvenirea apelului la Serviciul 112, serviciul salvatori și pompieri a fost alertat. Echipa de bază, de serviciu, era antrenată la stingerea unui incendiu în satul Olănești din raionul Ștefan Vodă, de aceea pe parcurs au fost solicitate forțele de la domiciliu. Noi cunoaștem că, în fiecare raion, dispunem doar de o echipă de intervenție. Am solictat echipele de la domiciului. Au fost ridicate pe alarmă toate forțele disponibile și mijloacele. Au intervenit trei echipaje de pompieri. La moment, incendiul este localizat, victime nu sunt raportate.”

Incendiul a fost localizat peste aproximativ trei ore.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata