Start înscrierii la Marea Dictare Națională. Participanții care vor obține cel mai bun rezultat vor fi premiați

De Ziua Limbii Române, pe 31 august, în Piața Marii Adunări Naționale se va desfășura Marea dictare națională, la care pot participa toate persoanele care doresc să-și testeze nivelul de cunoaștere a limbii române. Organizatorii estimează că la eveniment vor participa aproximativ 1.500 de persoane, triplu față de ediția de anul trecut. Participanții care vor obține cel mai bun rezultat vor fi premiați.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Și în acest an vom sărbători ziua Limbii Române, desfășurând Marea Dictare Națională, care va avea loc pe 31 august, ora 9:00, în Piața Marii Adunări Naționale. Evenimentul este organizat de către Ministerul Educației și Cercetării, sub egida Președinției Republicii Moldova, și are drept scop sărbătorirea Limbii Române și promovarea vorbirii și scrierii corecte în rândul tuturor cetățenilor. Dornicii vor fi rugați să se înregistreze pe pagina web creată de Ministerul Educației în acest sens. Cei care vor avea cele mai bune rezultate la dictare, ca și anul trecut, urmează să fie premiați în cadrul unui eveniment public.”

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu, a explicat cum vor fi evaluate lucrările participanților la Marea Dictare Națională. Ea a mai precizat că după evaluare, lucrările vor fi scanate și vor fi expediate participanților prin poșta electronică, pentru ca participanții să cunoască ce greșeli au comis și unde trebuie să mai lucreze.

ADRIANA CAZACU, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării: „Dictările vor fi verificate de către o comisie extinsă, constituită din lingviști, specialiști din instituții de învățământ superior, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și alte persoane calificate. La evaluare vom ține cont, ne vor servi drept reper, normele, regulile stipulate în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, ediția a treia, publicat sub egida Academiei Române în 2022. La evaluare se va ține cont de aranjarea textului în pagină, de lizibilitatea caligrafiei, de acuratețea scrisului.”

Anul trecut, Marea Dictare Națională a fost organizată, de asemenea pe data de 31 august, cu ocazia Zilei Limbii Române. La eveniment au participat peste 450 de persoane. Cinci dintre ei au luat nota zece, iar 55 au fost apreciați cu nouă. Aceștia au fost premiați de Ministerul Educației și Cercetării cu diplome de merit, cărți și vouchere.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata