Inflaţia în SUA scade sub trei la sută pentru prima dată în ultimii trei ani și jumătate

Preţurile de consum în SUA au crescut moderat în luna iulie, iar inflaţia anuală a ajuns la 2,9 la sută, situându-se sub pragul de trei la sută pentru prima oară în ultimii trei ani şi jumătate, deschizând larg uşa Rezervei Federale să scadă dobânda luna viitoare.

Mark Hamrick, Bankrate.com: „Cea mai recentă fotografie a prețurilor la nivelul comerțului cu amănuntul a venit într-adevăr în mare parte așa cum se aștepta, și pentru a avea ceva venit așa cum se aștepta sfârșește prin a fi un fel de calendar a ceea ce avem. La începutul acestui an, când am avut surprize neplăcute cu creșteri sau câștiguri ale inflației mai mari decât se aștepta. Și astfel, pentru a defalca, în timp ce am văzut în sensul atât al măsurii de la o lună la alta, cât și de la un an la altul, am avut inflația globală în creștere cu 2/10 din 1% în iulie.

Aceasta a fost cea mai ușoară cifră a inflației de la un an la altul din martie 2021.

Mark Hamrick, Bankrate.com: Același lucru pentru inflația de bază, care exclude alimentele și energia. Și apoi inflația globală a crescut cu 2,9% în ultimul an. Aceasta scade de la 3% anterior și de la vârful de 9,1% de acum doi ani. Deci, gândiți-vă la trecerea sub 3% în raport cu o creștere de 9% atunci când inflația era cu adevărat în plină fierbere, iar apoi schimbarea de bază de la an la an de 3,2% a scăzut doar cu un pas. Deci, acestea sunt încă cifre ridicate privind inflația, dar sunt mult mai mici decât înainte.”

Prețurile alimentelor au crescut, la fel ca în iunie.

Mark Hamrick, Bankrate.com: „Cred că există riscul ca, atunci când vorbim despre inflație, să vorbim despre ea într-un mod prea entuziast pentru gustul consumatorilor și al poporului american, în sensul că prețurile sunt încă ridicate. Vorbim despre o creștere a indicelui prețurilor de consum de peste 20 %, începând din ianuarie 2020, chiar înainte să știm că avem o problemă cu pandemia și cu economia.”

Guvernul a declarat că aproape toată inflația din iulie a reflectat creșterea prețurilor chiriilor și a altor costuri pentru locuințe, o tendință care, conform datelor în timp real, se atenuează. Prin urmare, costurile locuințelor ar trebui să crească mai lent în lunile următoare, contribuind la scăderea inflației.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata