Amenzile, inclusiv cele pentru încălcări în traficul rutier, vor fi aplicate în format electronic. Guvernul a aprobat conceptul de semnătură electronică simplă, aplicată în cadrul proiectului „E-Dosar contravențional”. Potrivit autorităților, noua abordare va permite un echilibru între securitate, costuri și ușurință în utilizare, facilitând tranziția către digitalizare în mod eficient și sustenabil.
ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „Esența proiectului constă în reglementarea particularităților de documentare, examinare și soluționare a contravențiilor, inclusiv în format electronic cu implementarea conceptului de semnătură electronică simplă, reprodusă într-un cadru electronic care prevede semnarea de mână și scanarea imaginii într-un fișier sau înscrierea acestei semnături olografice într-o aplicație ce permite aplicarea ei pe documente de același format.”
În același timp, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a subliniat că aplicarea semnăturilor în format electronic va reduce semnificativ timpul de întocmire a unui proces contravențional.
ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „La momentul actual, pentru întocmirea unui proces de contravenție este necesar, în mediu, de 15-20 minute. După intrarea în vigoare a modificărilor propuse timpul va fi redus până la două minute. Prin înregistrarea digitală precisă a semnăturilor și a modificărilor documentelor semnătura electronică simplă sporește transparența proceselor administrative, garantează securitatea și autenticitatea datelor, precum și accesibilitatea la serviciile publice pentru toți cetățenii, inclusiv cei din comunitățile rurale sau cu mobilitate redusă.”
Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2023, au fost constatate peste 730 de mii de contravenții sau cu 6,6 la sută mai multe comparativ cu anul 2022. În medie, la 1.000 de locuitori au revenit 268 de decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale.