VIDEO/ În raioanele din sud-estul țării a început recoltarea culturii de floarea-soarelui

În raioanele din sud-estul țării a început recoltarea culturii de floarea-soarelui. Agricultorii menționează că, din cauza secetei severe, recolta este foarte mică. În medie, se culeg aproximativ 1,5 tone de semințe la hectar, iar în unele zone nu depășește 500 de kilograme. În același timp, fermierii spun că se confruntă cu prețul scăzut de achiziție al semințelor, în raport cu creșterea alarmantă a prețurilor la fertilizanți și combustibil, transmite Studio-L

ANDREI DÎNGA, fermier, raionul Ștefan Vodă: „Să spunem așa – sub așteptări. A fost un început de an foarte bun, dar arșița, cu părere de rău, a venit în momentul polenizării atât la floare, cât și la porumb. Deci, este sun așteptări, dar necătând la tot este mai bine decât la colegii noștri de la sud, unde este dezastru total și chiar ne pare rău pentru ceea ce se întâmplă și într-adevăr trebuie ajutați și suntem totalmente solidari cu dumnealor.”

În gospodăria agricolă din satul Slobozia, recoltarea culturii de floarea-soarelui a început de câteva zile. În condițiile anului secetos, fermierii strâng o medie de 1,5 tone de semințe la hectar.

„Recoltarea la Cooperativa de Producție Slobozia Hanesei, unde recoltăm de pe un câmp de 205 de hectare floarea-soarelui. Denumirea la hibrid este „Pioner 162”. Recoltarea s-a început săptămâna trecută, la începutul lunii. Mai avem de recoltat încă. După cum o să fie timpul. Dacă o să fie favorabil, eu cred, că încă maxim o săptămână. La momentul de față recoltăm în jur la 1,5 tone. Tot depozităm și așteptăm un preț mai favorabil. Să le realizăm mai târziu, când o să se stabilească prețurile. O să fie prețurile cât de cât mai bune. Cheltuielile au fost în jur de 5.000 de lei la hectar.”

Alte gospodării țărănești din regiune se confruntă cu probleme similare.

ANDREI DÎNGA, fermier, raionul Ștefan Vodă: „În funcție de câmp, între o tonă, două tone, deci în marja aceasta. Anul trecut tot a fost un an destul de secetos. Tot cam a fost în zona aceasta. Deja de câțiva ani, după 2020-2021, noi avem roade destul de slabe la grupa a II-a, deoarece avem secetă, arșiță continuă. Deci, clima s-a schimbat și trebuie cumva să ne adaptăm și noi la toată situația aceasta.”

În acest an, în raionul Ștefan Vodă, floarea-soarelui a fost plantată pe o suprafață de peste 13.500 de hectare.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata