Schimbările climatice provocate de om au dublat probabilitatea și au intensificat ploile abundente care au dus la inundații devastatoare în Europa Centrală la începutul acestei luni, potrivit unui nou studiu rapid. Ploile torențiale de la mijlocul lunii septembrie, provocate de furtuna Boris, au afectat o mare parte a Europei Centrale, inclusiv România, Polonia, Cehia, Austria, Ungaria, Slovacia și Germania, și au provocat pagube importante.
Inundațiile au ucis 24 de persoane, au avariat poduri, au scufundat mașini, au lăsat orașele fără curent electric și au necesitat reparații semnificative ale infrastructurii.
Precipitațiile severe de patru zile au fost „de departe” cele mai abundente înregistrate vreodată în Europa Centrală și de două ori mai probabile din cauza încălzirii cauzate de arderea cărbunelui, a petrolului și a gazelor naturale, a declarat World Weather Attribution, un grup de oameni de știință care efectuează studii rapide de atribuire climatică.
Friederike Otto, climatolog la Colegiul Imperial din Londra: „În acest studiu, am analizat modul în care schimbările climatice induse de om, cauzate de arderea petrolului, cărbunelui și gazului, au crescut probabilitatea și intensitatea precipitațiilor care au provocat aceste inundații. Și am constatat că schimbările climatice au dublat aproximativ probabilitatea producerii unui astfel de eveniment și că intensitatea a crescut între 7 și 20 %”
Studiul a remarcat că numărul deceselor provocate de inundațiile din această lună a fost considerabil mai mic decât în timpul inundațiilor catastrofale din regiune din 1997 și 2002. Cu toate acestea, infrastructura și sistemele de gestionare a situațiilor de urgență au fost depășite în multe cazuri și vor necesita miliarde de euro pentru a fi reparate.