Politica de azil în Uniunea Europeană se schimbă

Liderii UE au încheiat summitul de la Bruxelles convenind asupra transferării returnării refugiaților către țări terțe din afara Uniunii Europene. Propunerile controversate reprezintă o schimbare majoră și mai dură în politica UE în domeniul migrației. În special, țările UE doresc să se concentreze pe deportarea solicitanților de azil ale căror cereri au fost respinse.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Unul dintre principalele puncte de discuție a fost abordarea generală a returnării. Astăzi constatăm că, dintre cei care nu au dreptul de a rămâne în Uniunea Europeană, doar 20 % dintre cei care au primit o decizie se întorc efectiv în țările lor de origine”.

Liderii au discutat, de asemenea, despre posibilele răspunsuri la atacurile hibride ale actorilor externi din Rusia și Belarus, care au trimis migranți nevinovați la frontierele Finlandei și, recent, ale Poloniei, plănuind să destabilizeze aceste țări. Premierul polonez Donald Tusk a suspendat dreptul la azil, o piatră de temelie a dreptului internațional al refugiaților, ca răspuns la atacul din partea Belarusului.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „O situație complet diferită este presiunea pe care Polonia o resimte la granițele sale estice, iar înainte de Polonia au fost Finlanda, statele baltice. Vedem că Putin și Lukașenko exercită presiuni asupra noastră, încercând să submineze securitatea și integritatea teritorială. Acestea sunt atacuri hibride ale statelor. Astfel, Polonia și alte state membre ar trebui să fie capabile să apere uniunea noastră de aceste atacuri hibride”.

Este clar că aceasta este o lume cu totul nouă pentru politica de azil și pentru Uniunea Europeană. Nu este clar cum vor funcționa de fapt aceste centre de returnare, în special ce se va întâmpla cu solicitanții de azil ale căror cereri au fost respinse atunci când sunt trimiși în țări terțe, și dacă drepturile lor fundamentale în temeiul dreptului internațional vor fi garantate.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata