Noul sistem de avertizare pentru situații de urgență ar putea fi denumit „Mold-alert”

Sistemul de alertă, care va permite difuzarea mesajelor de avertizare pentru populație în caz de fenomene meteo extreme, inundații, dar și alte situații care pun în pericol viața și sănătatea cetățenilor, ar putea fi denumit „Mold-alert”. Declarația a fost făcută de șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Alexandru Oprea, în cadrul unei emisiuni de la postul public de radio. Potrivit lui, sistemul va deveni funcțional în anul 2026.

ALEXANDRU OPREA, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență: „Ne-am propus să-l denumim „Mold-alert”. Mesajele care vor veni pe telefon nu vor utiliza tehnologie SMS, dar vor fi mesaje în același timp către toți utilizatorii. Estimările ne arată că în acoperirea 5G de pe teritoriul Republicii Moldova, toți abonații ar putea fi înștiințați de la opt până la 10 secunde. Noi vorbim despre un sistem foarte performant și mesajele care vor veni vor conține diferite informații, inclusiv ne propunem să trimitem și recomandări pe care cetățenii urmează să le realizeze.”

Anterior, în cadrul ședinței de Guvern, ministrului Afacerilor Interne, Adrian Efros, a declarat că, pe lângă implementarea sistemului de avertizare publică prin intermediul telefoanelor mobile, vor fi achiziționate vehicule și echipamente de intervenție în situații de urgență.

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „Proiectul va permite pregătirea instituțiilor pentru monitorizarea continuă și evaluarea riscurilor privind potențialele situații excepționale, fie naturale sau provocate. Dezvoltarea sistemului național de avertizare timpurie a cetățenilor și a instituțiilor de profil. Asigurarea răspunsului rapid la situații de urgență și instituirea de noi reglementări pentru reducerea riscurilor la nivelul infrastructurii critice. Aceste condiții vor asigura un grad înalt de protecție a cetățenilor și a bunurilor acestora în fața situațiilor de urgență.”

Valoarea totală a proiectului este estimată la peste 440 de mii de euro, iar 92 la sută din sumă va fi acordată de partenerii europeni.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata