A fost semnat Protocolul între Serviciul Vamal, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din Republica Moldova și Administrația Serviciului Grăniceresc de Stat, Serviciul Fiscal de Stat ale Ucrainei privind organizarea controlului în comun în punctul comun de trecere pentru trafic feroviar Basarabeasca – Serpniovo-1 pe teritoriul Moldovei, transmite Moldpres.
În cadrul unei ședințe, desfășurate în format hibrid la Basarabeasca, cei patru șefi de instituții vamale și de frontieră din R. Moldova și Ucraina au semnat Protocolul vizat, astfel fiind consemnat încă un simbol al prieteniei dintre cele două state.
Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a subliniat că Republica Moldova și Ucraina semnează în premieră un Protocol cu privire la organizarea controlului comun într-un punct de trecere pe calea ferată, ceea ce semnifică un pas important în dezvoltarea cooperării între autoritățile vamale și de frontieră ale celor două state. Cu acest prilej, oficialul a exprimat mulțumiri pentru sprijinul consistent pe care îl acordă Uniunea Europeană în dezvoltarea mecanismelor de control comun la frontiera moldo-ucraineană.
„R. Moldova și Ucraina au declarat cu fermitate că noi suntem state europene moderne, împărtășim valorile și principiile europene și că viitorul nostru este în Uniunea Europeană. În acest context, controlul în comun înseamnă o abordare modernă, europeană a securității frontierei comune, cu accent pe fluidizarea procesului de traversare a hotarului și accelerarea, interconectarea și aprofundarea proceselor economice. La fel, înseamnă încredere între autoritățile grănicerești și vamale, inclusiv încredere între statele noastre. Noi trebuie să lucrăm împreună pentru beneficiul popoarelor noastre și pentru un viitor comun în comunitatea europeană”, a menționat șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi.
Lansarea controlului comun în PTF Basarabeasca – Serpniovo-1 feroviar are drept scop consolidarea cooperării la frontiera moldo-ucraineană, care va contribui la diversificarea căilor de transportare a mărfurilor cu Ucraina, asigurarea accesului Moldovei la principalele rute regionale de transportare a combustibililor de diferit gen, dar și a exportului de cereale din Ucraina. Importantă este și contribuția semnificativă la dezvoltarea dialogului bilateral pe linia de securitate a hotarului comun, ordinii publice, a bunăstării economice a ambelor state și lupta împotriva criminalității transfrontaliere organizate.
Activitatea este parte a inițiativei Uniunii Europene – Solidarity lines, menirea căreia este să asigure circulația de mărfuri în și spre Ucraina. Data începerii controlului comun se va stabili, de comun acord, de către conducerea punctului de trecere.