Aerul este poluat la Chișinău și Bălți. Agenția de Mediu anunță că sunt concentrații mari de dioxid de azot
În ultimile 24 de ore, influența sectorului cald, vântul îndeosebi slab, valorile relativ înalte ale temperaturii aerului, prezența stratului de reținere în orele nocturne și ale dimineții au contribuit la acumularea poluanților în aer.
Prin urmare, concentraţia maximă momentană a depăşit norma sanitară în municipiul Chișinău pentru dioxid de azot de 1,3-1,5 ori, în regiunea străzilor Grenoble, Tudor Vladimirescu, Calea Ieșilor, Fântânilor, bulevardul Moscova, pentru fenol de 1,1 ori, în regiunea strasa Tudor Vladimirescu, iar în municipiul Bălți pentru dioxid de azot de 1,1 ori, strada Ștefan cel Mare.
Concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită la Chișinău pentru dioxid de azot de 1,7 ori, monoxid de azot de 2,4 ori, fenol de 1,4 ori, aldehidă formică de 1,9 ori, iar la Bălți pentru dioxid de azot de 1,8 ori, aldehidă formică de 1,5 ori.
Conform datelor de la stația de monitorizare a calității aerului, care este instalată în intersecția bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Mihai Viteazu, din Chișinău, în perioada 2 – 3 august 2023, valorile înregistrate ale poluanților particule în suspensie (PM10), dioxid de sulf, ozon, monoxid de carbon, dioxid de azot, nu au depășit limitele admisibile.
Conform datelor colectate de la punctele de măsurare în regim manual și stațiile automate de pe teritoriul republicii, valorile debitului dozei ambientale a radiaţiei gama în dimineața zilei de 3 august s-a situat în intervalul 0,07-0,15 μSv/h. Astfel, valorile echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama se încadrează în limitele fondului radiativ natural, în conformitate cu normele fundamentale de radioprotecţie (limita de avertizare – 0,25 Sv/h).
În intervalul 3.08 – 4.08.2023, influența sectorului cald în combinație cu vântul slab, valorile înalte ale temperaturii aerului, radiația solară intensă și formarea stratului de reținere vor contribui la acumularea poluanților în aer.