Agenția Europeană a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca e sigur

Concluzia a fost anunțată joi, de directoarea executivă a Agenției Europene pentru Medicamente, Emer Cooke, după o evaluare realizată de experții instituției de reglementare a UE.

Evaluarea a fost făcută după ce mai multe state europene au suspendat temporar utilizarea vaccinului Oxford/AstraZeneca, ca urmare a cazurilor rare de tromboză semnalate la persoane vaccinate cu acest ser. Directoarea executivă a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke, a anunțat joi că vaccinul AstraZeneca este „sigur și eficient”, și că beneficiile administrării sale sunt mai mari decât riscurile.

Concluzia a fost formulată de comisia de siguranță a vaccinurilor din cadrul EMA, după o analiză a cazurilor de tromboză apărute în mai multe state europene printre persoanele vaccinate. Vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului de incidente tromboembolice sau de cheaguri de sânge, a mai adăugat directoarea EMA, care a subliniat că numărul acestor incidente este unul mic, ținând cont de numărul mare de persoane vaccinate, și nu depășește incidența raportată la populația generală.

„Eu una m-aș vaccina și mâine”, a spus Cooke, într-o notă personală. „Dar aș vrea să știu dacă mi s-ar întâmpla ceva după aceea”, a completat ea. În același timp, a subliniat Cooke, pe baza dovezilor, inclusiv a autopsiilor, „nu putem încă exclude definitiv o legătură între aceste (cheaguri de sânge) și vaccin”.

Șefa EMA a precizat că agenția va derula în continuare alte studii pentru a clarifica situația. Ea a subliniat însă că statele membre UE au acum informațiile necesare pentru a decide în privința imunizării cu AstraZeneca.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata