Ajustările făcute recent de ANRE sunt insuficiente? Ceban: Riscul ca orașul să rămână fără apă, este foarte mare în continuare

Riscul ca municipiul Chișinău să rămână fără apă, este foarte mare în continuare. Acest fapt a fost semnalat de primarul Ion Ceban, care menționează că cauza principală ar fi tergiversarea proceselor pentru a nu fi ajustat costul la serviciile de apă și canalizare, timp în care întreprinderea Apă Canal a acumulat datorii la energia electrică. 

Potrivit edilului, compania „Premier Energy” deja ar fi deconectat unele obiective ale întreprinderii „Apă-Canal Chișinău”.

„Pentru două luni suma datoriei este de 78 de milioane de lei pentru energia electrică. Întreprinderea „Apă Canal” nu are acești bani în cont, dar achită eșalonat după posibilitate.

Primăria Chișinău și așa a achitat pentru anul 2022 datoria de la „Apa Canal” în sumă de 130 de milioane de lei, obligațiunile creditare pe care le-a acumulat din anii 2015”, a relatat Ion Ceban.

În aceeași ordine de idei, Ceban spune că municipalitatea ar fi făcut tot posibilul pentru a atenționa toate instituțiile centrale, însă cei care au întors spatele la probleme existente ar cei de la guvernare.

„Ajustările făcute recent la costurile pentru apă și canalizare de ANRE sunt:
1 – insuficiente
2 – prea târziu au fost ajustate prețurile ce pune în dificultate situația actuală și poate duce la faliment.

Plățile încă nu au reușit să vină chiar și cu acele majorări, iar astăzi riscul cel mai mare este că intreprinderea poate rămâne fără energie electrică fiind deconectată. Tare își doresc ei ca această întreprindere să ajungă pe mâini private ca multe alte instituții pe care le-au falimentat”, a mai menționat Ceban.

Acesta se arată convins că dacă Guvernul v-a forța, în continuare, nota la ANRE, atunci Chișinăul riscă să rămână fără apă și canalizare, iar instituția strategică va da faliment.

„Totodată prin deconectarea energiei electrice, la Stația de Epurare se vor opri toate procesele, iar mirosul urât va reapărea în Capitală, un alt obiectiv al Guvernării de a da vina pe Primarie. Cu toate ajustările recente efectuate de ANRE, costul la serviciile de apă și canalizare din Chișinău rămân a fi practic cele mai mici din țară și din Europa.

Obiectivele Guvernării:
1. Să falimenteze una din cele mai strategice întreprinderi ale Chișinăului la etapa actuală
2. Să fie oprite toate procesele pentru ca mirosul neplăcut să revină în Capitală
3. Să dea vina pe Primăria Chișinău

Din interiorul PAS cunoaștem că au pregătit mai multe „surprize” pentru a-și bate joc de oameni.
Trebuie să stea la pușcărie pentru ilegalitățile pe care le fac, abuz în serviciu, rea intenție, trafic de influență și alte acțiuni care cad sub incidența codul administrativ, penal și contravențional. Este josnic să vreai rău poporului tău!”, a conchis Ion Ceban.

Amintim că, la 11 ianuarie, anul curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noile tarife pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către SA „Apă-Canal Chișinău”.

Astfel, pentru serviciul public de alimentare cu apă s-a aprobat un tarif de 11,12 lei/m3 pentru consumatorii casnici și un tarif de 13,29 lei/m3 pentru consumatorii noncasnici.

Totodată, pentru serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate s-a aprobat un tarif de 4,18 lei/m3 pentru consumatorii casnici și un tarif de 11,17 lei/m3 pentru consumatorii noncasnici.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata