Al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Belarusului a intrat în vigoare

Ca răspuns la incidentul cu zborul Ryanair și detenția jurnalistului Roman Protasevich, Uniunea Europeană a impus sancțiuni economice sectoriale împotriva Belarusului.

Declarația oficială a fost publicată de Consiliul UE. Acesta a spus că măsurile au fost luate în legătură cu „suprimarea violentă a protestelor și încălcările grave ale drepturilor omului”.

Ministerul de Externe al Belarusului a condamnat decizia de la Bruxelles, numind-o „un act ostil de presiune asupra unui stat suveran”, „în limitele declarației de război economic asupra țării”.

Sancțiunile afectează domeniile cheie ale economiei din Belarus. Este vorba despre limitarea comerțului cu îngrășăminte cu potasiu, ulei, produse din tutun și accesul Minskului la piețele de capital ale UE.

Cu cel de-al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Minsk, Bruxelles răspunde la suprimarea protestelor după alegerile prezidențiale. Majoritatea țărilor occidentale nu au recunoscut victoria lui Alexander Lukashenko și au condamnat represiunile împotriva opoziției, jurnaliștilor și protestatarilor.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata