Alaiba: Aeroportul Chișinău rămâne în proprietatea statului. Autoritățile pun accent pe profesionalizarea administrației

Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova au decis în unanimitate ca Aeroportul să rămână în proprietatea statului, cu scopul de a crește profitabilitatea prin creșterea competențelor administrației. Declarația a fost făcută de ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Potrivit oficialului, infrastructura aeroportuară poate fi modernizată prin împrumuturi sau alte forme de finanțări, notează IPN.

„Este decizia noastră comună de a menține Aeroportul în proprietatea statului. Este unicul activ de acest gen în Republica Moldova, este un obiectiv strategic, de aceea trebuie să ne concentrăm pe gestionarea lui eficientă. Eu totuși rămân de părerea că unui stat îi este mai greu să administreze o afacere privată, dar asta nu este o regulă unică. Atunci când reușești să institui o administrație profesionistă, competentă, totul este posibil. Statul, până la urmă, este doar un acționar”, a spus Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Indicator Economic” de la Radio Moldova.

Dumitru Alaiba spune că Aeroportul poate fi modernizat și dezvoltat prin creșterea competențelor administrației. De asemenea, resursele financiare necesare pot fi identificate din împrumuturi.

„Profesionalizând administrația, totul este posibil. Resursele pot fi identificate, fie din împrumuturi, fie din altfel de finanțări, fie pe bursa de valori, pe piața de capital. Asta tot este o soluție. Pe cazul Aeroportului s-a decis că el nu va fi privatizat. Aici mergem pe profesionalizare. Creștem nivelul de competențe”, a mai spus ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Aeroportul Internațional Chișinău a revenit oficial în gestiunea statului în aprilie 2023. În 2013 obiectivul strategic a fost dat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani companiei Avia Invest. În anul 2020 autoritățile au început procesul de reziliere a contractului de concesionare invocând lipsa investițiilor în infrastructura Aeroportului.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata