Alarmant! 76% din moldoveni nu au încredere în partidele de opoziție. Politolog: Noi nu avem politicieni…

Cetățenii Republicii Moldova își pierd încrederea în partidul de guvernământ, dar în același timp nu au încredere nici în partidele de opoziție. Cel puțin asta arată datele sondajului realizat ieri în cadrul emisiunii Morari.live difuzată la N4 în fiecare zi de joi începând cu ora 21:00.

Astfel, cei 120 de paneliști din peste 50 de localități ale Republicii Moldova au fost întrebați cât de mulțumiți sau nemulțumiți sunt de activitatea partidelor și politicienilor de opoziție pe parcursul acestui an de guvernare PAS. Foarte nemulțumiți s-au declarat 47,4%, iar destul de nemulțumiți au fost 28,6% din respondenți. Doar 12% s-au declarat mulțumiți, iar alte 5,3% foarte mulțumiți de activitatea opoziției.

Expertul în comunicare, Vitalie Dragancea, comentând datele acestui sondaj a ajuns la concluzia că politicienii din Republica Moldova noștri nu înțeleg ce înseamnă încredere și că ei zilnic trebuie să muncească pentru această încredere, iar în spatele cifrelor din sondaj stă neîncrederea.

Cuvântul cheie este termenul încrederea. Senzația mea este că politicienii noștri nu înțeleg ce este încrederea și că pentru încredere ei trebuie să lucreze în fiecare zi, fiecare decizie, fiecare comportament public al lor trebuie să fie orientat spre obținerea încrederii. În spatele cifrelor stă neîncrederea. Și neîncrederea trebuie să fie egală atât față de cei de la putere cât și cei din opoziție pentru că noi nu avem o polemică politică calitativă, noi nu avem discurs politic calitativ, noi nu vedem ca politicienii să se ocupe de problemele statului, dar mai mult noi vedem conflicte de grup.”, a explicat Vitalie Dragancea.

Politologul și comentatorul politic Corneliu Ciurea a declarat că în mod normal oamenii nu sunt fericiți de prestația politicienilor, iar astăzi opoziția nu ar trebui să fie criticată prea dur.

Eu n-aș critica opoziția prea dur. Merită să fie criticată guvernarea. Opoziția acționează, s-a remarcat Partidul Șor care este foarte activ din punct de vedere al protestelor, dar este și Partidul Socialiștilor care poate este mai puțin activ din punct de vedere al protestelor, însă este implicat într-o activitate parlamentară… Există opoziție care vrea proteste și există opoziție care s-a implicat într-o luptă parlamentară pe anumite teme mari și pe schimbarea guvernului, a miniștrilor. În Parlament avem un partid care vrea schimbarea la proteste și ăsta-i Partidul Șor, și avem un PSRM care este foarte activ în atacul guvernării din punct de vedere al schimbării politice.”, a declarat Corneliu Ciurea în cadrul emisiunii Morari.live.

Amintim că în cadrul emisiunii Morari.live difuzată în fiecare joi la ora 21:00 la postul de televiziune N4, 120 de moldoveni din peste 50 de localități ale țării, sunt conectați la un panou sociologic și răspund în direct, la întrebări de tip sondaj. Datele acestor sondaje sunt colectate și prezentate publicului de către compania sociologică IMAS.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata