Alexandr Stoianoglo învinuește guvernarea PAS de complicitate la fabricarea dosarelor pe numele său. Ce îl leagă pe Plahotniuc cu administrația președintelui Maia Sandu

Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, acuză guvernarea PAS că încearcă să grăbească rechizitoriu în dosarele fabricate pe numele său. El spune că toate aceste ilegalități au loc în situația în care Guvernul informează CEDO că dosarul în care procurorul general a fost reținut, arestat și suspendat ilegal din funcție este în sfârșit finalizat și trimis în instanță. Totodată, Stoianoglo spune că guvernarea încearcă, tot, prin intermediul procurorilor să-i fabrice un dosar de îmbogățire ilicită și fals în declarații conectând probele din acest dosar la anumiți oameni din Ucraina.

„În ultima săptămână practic tot spațiul informațional a fost umplut cu știri despre terminarea urmăririi penale în cauza penală în care procurorul general (suspendat) Alexandr Stoianoglo este învinuit de corupție. Informația a fost făcută publică de Procuratura Anticorupție la 22 septembrie, zi în care, pur întâmplător, Guvernul a informat Curtea Europeană a Drepturilor Omului despre cauza A. Stoianoglo contra Moldovei. Este absolut evident faptul că Guvernul nu poate argumenta fărădelegile organizate de către autorități împotriva mea, prin urmare a decis să anunțe CtEDO că luptă cu corupția și că dosarul în care procurorul general a fost reținut, arestat și suspendat ilegal din funcție este în sfârșit finalizat și trimis în instanță. Guvernul nu pare a fi interesat de faptul că pretinsul caz de corupție împotriva Procurorului General este un fals grosolan, bazat pe date denaturate la comandă, publicate și diseminate în presă anume pentru discreditarea și înlăturarea Procurorului General.”, a scris Stoianoglo pe Facebook.

Potrivit lui, dosarul penal împotriva sa prezintă un dezinteres total din partea noului șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care ar fi respins solicitarea de a răspunde avocaților lui Stoianglo privind recunoașterea a absurdității întregii acuzații în faza cu 40 de volume de dosar penal.

„Guvernul nu este interesat nici de faptul că așa-zisele acțiuni (obiectul mitei) ce aparțineau la două companii ucrainene au fost sechestrate de autoritățile Republicii Moldova încă în anul 2016 și vândute unui investitor străin în 2019. Prin urmare, modul în care acțiunile vândute de Guvernul Republicii Moldova în anul 2019 au fost transferate lui Alexandr Stoianoglo în 2021 nu poate fi explicat nici măcar de procurorul care duce acest dosar penal. De un dezinteres total față de investigarea dosarului penal împotriva procurorului general a dat dovadă și doamna Dragalin, care a destăinuit întregii țări că procuratura nu are suficientă hârtie pentru a trimite în instanță dosarul penal cu peste 40 de volume (era vorba despre acest dosar penal), dar care nici măcar nu a răspuns la cererea avocaților mei de recunoaștere a absurdității întregii acuzații. S-ar fi convins atunci dna Dragalin că, de fapt, în instanță este expediată maculatură, care nu are nicio legătură cu fondul învinuirii, dosarul încadrându-se în maxim 3-4 volume, nefiind necesare tone de hârtie pe un caz complet inventat. Dar miza procurorului e clară – cu un atare volum de materiale, judecătorul nu ar putea nici măcar să citească dosarul penal, darămite să-l analizeze.”, a adăugat Stoianoglo.

De asemenea, acesta a ținut să menționeze că societatea ar trebui să cunoască adevărații eroi „ai acestei escrocherii”, cine se află în spatele ei și care este adevăratul scop al acestui caz penal fabricat.

„Să luăm ca punct de pornire data de 24.12.2020, ziua în care M.Sandu a devenit președinte al țării. Evident, astfel de falsificări ar fi fost imposibile înainte – autorii falsificării materialelor din Ucraina aveau nevoie de un sprijin politic serios și de o acoperire operativă din partea serviciilor speciale, care, după cum știe toată lumea, sunt în subordinea directă a președintelui țării. Peste 10 zile, luând în calcul sărbătorile de iarnă, persoane din anturajul doamnei președinte s-au deplasat în Ucraina cu o copie a pașaportului soției mele și, în intervalul 4 – 5 ianuarie 2021, profitând de breșele legislative din Ucraina (cu jumătate de an mai devreme fusese adoptată o nouă lege privind înregistrarea persoanelor juridice, conform căreia, modificări în actele constitutive ale întreprinderilor puteau fi operate nu doar de către registratori, ci și de către notari și autoritățile locale), prin diverse falsificări, numele soției mele a fost inclus în calitate de beneficiar în două societăți ucrainene cu o participație de 25%, ceea ce nu îi conferă beneficiarului absolut niciun drept, cu atât mai mult dreptul de proprietate, deși acționarii acestor societăți și-au păstrat drepturile asupra tuturor acțiunilor de 100% și toate modificările au fost efectuate fără consimțământul sau voința lor. Țin să menționez că, sute de astfel de fraude au fost înregistrate în alte companii din Ucraina și au fost folosite pentru preluarea afacerilor și alte acțiuni ilegale. Și acum, partea cea mai interesantă. Anume în acele zile am fost informat de persoane din anturajul lui Plahotniuc că în zilele următoare voi avea mari probleme în Ucraina. La drept vorbind, nu am luat-o în serios, deoarece nu am avut niciodată afaceri în Ucraina și nu am mai fost acolo de câțiva ani. Vă puteți întreba ce fel de interes are Plahotniuc în acest sens. Este foarte simplu – procesul de revizuire a dosarului Platon se apropia de sfârșit. Era clar pentru toată lumea că Platon nu a comis crima și că adevăratul beneficiar al banilor furați era Plahotniuc. Iar dacă Platon va fi achitat, toate acuzațiile vor cădea pe umerii lui Plahotniuc.”, a mai scris Alexandru Stoianoglo.
Acesta se arată convins că în acea perioadă, consilierul prezidențial al Maiei Sandu, Olesea Stamate, ar fi declarat deschis că „Stoianoglo va avea probleme foarte grave în zilele următoare.”
„Și aici apare o altă întrebare: ce îl leagă pe V.Plahotniuc cu administrația președintelui țării. Știu deja răspunsul la întrebare, dar această informație va fi prezentată societății mai târziu. A doua zi, pe 06.01.21 la ora 10:00, procurorul suspendat V.Morari a anunțat o conferință de presă și la ora 13:00 a declarat că a descoperit , accidental, numele soției mele ca beneficiar în două companii ucrainene, numele căreia fusese inclus cu o noapte mai devreme, și anume pe 05.01.21 la 16:05 și 16:07. Autorii acestei escrocherii sperau să desfășoare o amplă campanie de discreditare a mea în weekend, iar imediat după sărbători, un grup de procurori de la procuratura anticorupție, controlată de Viorel Morari, urmau să iasă la rampă cu o declarație că s-au săturat să lucreze pentru grupul Platon, deși nu au avut nicio legătură cu ancheta în dosarul Platon. Astfel, s-a pus la cale forțarea mea, ca prin tot felul de presiuni, să-mi depun demisia. Dar nu a mers așa cum au plănuit. L-am contactat atunci pe procurorul general al Ucrainei, căruia i-am explicat situația, că nici eu, nici familia mea nu avem nimic de-a face cu companiile din Ucraina. După un timp, omologul meu ucrainean mi-a spus că a fost o provocare la adresa mea, că datele au fost incluse în ajun și că fapte similare fuseseră deja înregistrate de autoritățile ucrainene de aplicare a legii și că procuratura ucraineană este gata să mă ajute pentru investigarea operativă a cazului. Imediat l-am informat personal pe Președintele țării cu privire la acest subiect, iar informațiile relevante au fost prezentate publicului. Cred că toată lumea este curioasă să afle care a fost reacția președintelui.”, a relatat Procurorul General suspendat.
Totodată, Stoianoglo a dezvăluit că la începutul anului 2021, președintele Maia Sandu ar fi întreprins o vizită neoficială la Kiev unde ar fi avut loc o întrevedere cu președintele Volodimir Zelenski și Procurorul General al Ucrainei.
„Iată că deja la 11.01.21, imediat după sărbători și weekend, președintele efectuează o vizită neoficială la Kiev, unde se întâlnește cu omologul său ucrainean. La cererea Maiei Sandu la această întâlnire este invitat – cine credeți? – bineînțeles, procurorul general al Ucrainei. Putem să ne imaginăm că președintele unei alte țări vine în Moldova și procurorul general al Moldovei este invitat la o întâlnire cu președintele altei țări. Este imposibil în orice țară din lume și ce poate discuta președintele unei țări străine cu procurorul general? Cunosc conținutul acestei conversații, o voi reda în curând într-o formă procedurală, astfel încât toată țara să știe despre ea. Aproximativ o lună mai târziu, la sugestia Procurorului General al Ucrainei, procurorii noștri au mers la Kiev, doar că nici măcar nu au fost lăsați să intre pe teritoriul Procuraturii Generale a Ucrainei. Pentru noi, această vizită și acțiunile de investigație corespunzătoare au fost importante nu pentru a menține imaginea mea, ci pentru a dezvălui circumstanțele și a identifica persoanele care, prin toate mijloacele și metodele, încercau să împiedice investigarea furtului miliardului. Jumătate de an mai târziu, în cadrul asistenței juridice, partea ucraineană a prezentat înregistrări ale interogatoriilor, înregistrări ale altor acțiuni de investigație care confirmă, fără îndoială, că nici eu, nici soția mea, nu avem vreo tangență cu companiile ucrainene. Toate acestea sunt, fără îndoială, cunoscute de doamna Președinte. Totuși, un dosar penal falsificat a fost trimis în instanță. Dosarul împotriva a doi procurori cinstiți și principiali a fost trimis în instanță împreună cu mine. Carierele a doi procurorii tineri și promițători pur și simplu le-au fost distruse și numai pentru că nu au depus mărturii împotriva mea. Cu alte cuvinte, nimănui nu-i pasă de adevăr, de statul de drept, de prezumția de nevinovăție și de drepturile omului, noi trăim după „principii” și suntem prizonierii ambițiilor personale ale cuiva. Pentru a completa tabloul anchetei penale, voi da doar un singur detaliu. În una dintre companiile ucrainene, ale cărei interese ar fi fost încălcate prin includerea soției mele în documentele de constituire, proprietarul companiei, un cetățean moldovean, nici măcar nu a fost interogat. Este adevărat că a fost interogat într-un alt dosar penal și a confirmat că nici măcar nu mă cunoștea pe mine sau pe soția mea, că nici el și nici eu nu am avut nimic de-a face cu modificările documentelor de constituire, că toate au fost falsificate, dar acest protocol nu a fost inclus în lista probelor care urmau să fie examinate în timpul procedurilor judiciare.”, a adăugat Stoianoglo.
Pe final de intervenție, Procurorul General suspendat a ținut să accentueze că dosarul penal împotriva sa ar fi devenit posibil „doar după ce la putere au venit ”oamenii buni””, odată ce autoritățile ar fi avut în plan să-și subordoneze Procuratura cu orice preț.
„Și încă un aspect important. Evenimentele legate de întreprinderile ucrainene au avut loc în ianuarie 2021 și nimeni nu a văzut nimic criminal în acest lucru înainte de a fi eu reținut în octombrie. Dosarul penal împotriva mea a devenit posibil doar după ce la putere au venit ”oamenii buni”. Autoritățile trebuiau cu orice preț să-și subordoneze Procuratura. Prin urmare, acest caz a fost doar un pretext pentru înlăturarea mea din funcție.Tot ceea ce am relatat nu are vreo tangență cu politicul, este din domeniul criminalului care, mai devreme sau mai târziu, va face obiectul unor investigații. Oamenii, societatea trebuie să cunoască în ce stat trăim și cine ne conduce.”, a conchis Alexandr Stoianoglo.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata